7 redenen om naar het mysterieuze Lapland te gaan in de winter

Van walvissen spotten tot het noorderlicht

Uit ervaring kunnen we je vertellen dat je minimaal één keer in je leven Lapland moet bezoeken. In de winter, want dan is het er op z’n mooist. 7 redenen om je familie of vrienden meet te overtuigen.

Walvissen en orka’s spotten

Walvissen en orka’s spotten doe je bij de Vesterålen, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Door de warme golfstroom bevriest het water hier niet en zijn de fjorden gevuld met smakelijke haringscholen. En daar komen walvissen en orka’s graag op af.

lapland, winter

Marten Bril (niet te verwarren met Martin) is een Nederlander die op de Vesterålen woont. Hij organiseert walvissafari’s en is daarnaast natuurliefhebber en fotograaf. Met hem ga je mee ga je mee op de RIB-boot om zeearenden, orka’s én walvissen te spotten. De kans om ’s werelds grootste zeezoogdieren ‘live’ te zien is groot.

(Nacht)skiën in Lapland

In het noorden van Scandinavië kun je heerlijk skiën, snowboarden en langlaufen. Het wordt wel eerder donker, maar dat is nou juist zo cool. Jouw skidagen worden hierdoor niet korter, maar extra bijzonder. Alle loipes en skipistes zijn tot laat verlicht, waardoor je kunt skiën in het donker. Geloof ons, dat is leuk.

lapland, winter

Een leuk skigebied, dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een uitstekend alternatief voor de Alpen, is Levi in het noorden van Fins Lapland. Zo’n 170 kilometer boven de poolcirkel is het hier 100 procent sneeuwzeker. Ook Ruka in Fins Lapland is een leuk gebied. Het skigebied heeft zwarte, rode én blauwe pistes en ook voor een goede après-ski ben je hier aan het juiste adres.

Het Noorderlicht

Ga je tijdens de winter op vakantie naar het noorden van Scandinavië, dan is de kans groot dat je het noorderlicht gaat zien. Dit unieke natuurverschijnsel moet je – we blijven het herhalen – een keer gezien hebben.

lapland

Wij raden Tromsø in het noorden van Noorwegen aan, waar je nu rechtstreeks naartoe kunt vliegen. Hier vind je onze volledige top 7.

Beleef de winter op z’n extreemst

Oké, het sneeuwde de afgelopen dagen. Maar in het noordem van Scandinavië weet je weer écht wat winter is. Hier is gegarandeerd alles bedekt met een dikke laag sneeuw en zijn temperaturen van dik onder nul meer regel dan uitzondering.

lapland, winter

Bomen steken als sneeuwsculpturen af tegen een helderblauwe lucht. Alles is getooid in een zacht licht dat het landschap sprookjesachtig laat glinsteren. Een winter in het noorden van Scandinavië is een magisch schouwspel met heldere nachten, heel veel sneeuw en dan ook nog het al eerder genoemde noorderlicht.

Originele activiteiten

Een sneeuwscooter besturen, op pad met husky’s; in het noorden van Scandinavië kan het allemaal. Maar er is meer. Een sneeuwschoenwandeling, ijsvissen of een noorderlichtsafari met rendieren bijvoorbeeld. Meer daarover lees je hier.
lapland, winter

Ontmoet de kerstman in Lapland

Ach, als we er toch zijn, waarom dan niet even langs de kerstman? Even buiten Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, ligt pal op de poolcirkel Santa Claus Village. Midden in de Arctische wildernis kun je de ‘echte’ kerstman iedere dag van het jaar in levende lijve ontmoeten.

lapland, winter

Hij heeft er zelfs zijn eigen postkantoor waar je alvast je kerstkaarten voor de komende kerst in de brievenbus kunt doen. Commercieel tripje, maar we hebben het een keer gedaan en het was best leuk.

Nordic Food

In het noorden van Scandinavië komen de beste producten rechtstreeks uit de natuur, dus het eten is altijd vers, duurzaam, seizoensgebonden en puur van smaak. De keuken van het Pure Noorden is eerlijk en eenvoudig: je eet wat de natuur je te bieden heeft.

lapland, winter

En dat is, ondanks de lange strenge winters, heel gevarieerd. Denk aan wild, lam, rendier, vis, schaaldieren, kruiden als dille en peterselie, bospaddenstoelen, bessen, knolgewassen, aardappel en vele soorten groenten.

Bonus

Als je heel, heel veel geluk hebt, dan zie je misschien zelfs walvissen onder het Noorderlicht zwemmen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

12-12-2017 - Alrik de Jong