Madeliefje is eindbaas onder de Nederlandse wildbloeiers

Deze eetbare held weet van geen ophouden

De jaarlijkse Eindejaars Plantenjacht is weer geweest en de resultaten zijn bekend. Tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari hebben 434 deelnemers 827 tellingen gedaan. De grote winnaar: het madeliefje.

De laatste dagen van het jaar waren relatief warm, waardoor er meer bloeiende planten gevonden dan vorig jaar, is te lezen op de website van Floron, die de Eindejaars Plantenjact organiseert. In totaal zijn ruim 450 verschillende plantensoorten bloeiend gezien, tegen 350 het jaar ervoor.

madeliefje
Met deze kaart gingen de tellers de natuur in

In de top drie van meest gevonden soorten staan naast het madeliefje ook het straatgras en vogelmuur. Vorig jaar bestond de top drie uit straatgras, madeliefje en klein kruiskruid. Ook veel aangetroffen zijn de paardenbloem, de paarse dovenetel en de gewone melkdistel.

Madeliefje door de vissalade

Vroeger maakte je er misschien kransen van, maar weet dat je madeliefjes ook kunt opeten. En ze zijn nog lekker ook.

Vooral als de bloem nog niet open is hebben de bladeren een nootachtige smaak. Als je de koppen in het zuur legt, kun je daarmee net als kappertjes een vissalade van extra smaak voorzien. We tippen dit recept, waarbij je de kappertjes dus door madeliefjes vervangt.

Bekijk ook onze top 11 eetbare planten en wilde groenten die je in Nederland zo uit de natuur kunt plukken.

De eindscore van de Eindejaars Plantenjacht

madeliefje, eindejaars plantenjacht

Meer leuke content? Like ons op Facebook

08-01-2018 - Alrik de Jong