Outdoor Journaal: vrouw beklimt Mount Everest twee keer in 5 dagen (en meer)

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag onder meer de Indiase heldin Anshu Jamsenpa, die twee keer in vijf dagen de Mount Everest beklom.

Anshu Jamsenpa beklimt als eerste vrouw twee keer in 5 dagen de Mount Everest

Anshu Jamsenpa heeft als eerste vrouw twee keer in vijf dagen tijd de Mount Everest beklommen. Ze deed dit in mei, het record is nu officieel toegekend door de autoriteiten.

Jamsenpa is geboren en getogen in Dirang, een klein dorpje in de Noord-Indiase deelstaat Arunachal Pradesh, grenzend aan Bhutan en Nepal. Lees hier meer over haar leven.

Wereldprimeur: duurzame biervaten

Dat plastic biervaten voordelen hebben ten opzichte van stalen fusten, wisten ze in Den Helder al. Nu is het ook gelukt om van gebruikte kunststof fusten nieuwe te maken. Een wereldprimeur.

“Wij willen dat ons product een zo klein mogelijke impact op het milieu heeft”, zegt Jan Veenendaal, vader van het familiebedrijf, tegen Trouw. Dus was de vraag: kunnen lege fusten niet worden ingezameld en daarna dienen als grondstof voor nieuwe vaten?

Kans op sneeuw in Spanje

Het klinkt ongeloofwaardig, maar volgens de Spaanse weerdienst is er dit weekend kans op sneeuw nu de temperaturen op veel plaatsen flink gaan dalen en er grote kans is op neerslag, vooral in het noorden en noordwesten van het land.

Volgens de Aemet is er kans op sneeuw in de hoger gelegen delen van de Picos de Europa en de Pyreneeën, iets wat overigens voor deze maand van het jaar niet zo heel erg vreemd is.

spanje, Pyreneeën,  mount everest

En dan nog dit: ‘s werelds beste klimster is de 16-jarige Ashima Shiraish

Iets heel anders dan de Mount Everest, maar onthoud de naam van deze pijlsnelle klimster. Ashima Shiraish wordt dé ster tijdens de Olympische Spelen in Tokio, waar klimmen voor het eerst te zien is.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

15-09-2017 - Alrik de Jong