Nationale Vogelteldag: spreeuw herovert titel, fluiteend rukt op

Vogelpotten op de in de mooie Nederlandse natuur

Afgelopen zaterdag was het feest voor vogelaars. Het was namelijke Nationale Vogelteldag. Ook voor de spreeuw was het feest. De trekvogel heroverde de titel.

De jaarlijkse Nationale Vogelteldag werd gedomineerd door de spreeuw. De de glanzend zwart-bronsgroene vogel werd zaterdag 66.723 keer geteld en bleef de belangrijkste concurrent, de vink, daarmee ver voor. De verrassende winnaar van vorig jaar, de graspieper, eindigde op de derde plaats.

spreeuw, nationale vogelteldag
De spreeuw is weer heer en meester

Op meer dan honderd locaties verspreid over heel Nederland telden vogelaars de trekvogels die ze zagen. Het totale aantal gespotte dieren was met 194.581 lager dan voorgaande jaren. Volgens de Vogelbescherming komt dat vooral door de regen, waardoor er minder vogels vlogen dan normaal.

De spreeuw was vaker het meest getelde dier op de vogelteldag. Rond deze tijd van het jaar zijn er doorgaans veel spreeuwen in Nederland. De spreeuwen die normaal al hier zijn, krijgen gezelschap van soortgenoten die de kou in Scandinaviƫ en Oost-Europa ontvluchten. Over een paar weken trekt een deel weer weg om de winter zich ergens anders te nestelen.

Nieuwkomer in de top 10 tijdens Nationale Vogelteldag

Opvallendste nieuwkomer in de top is volgens de Vogelbescherming de smient, ook wel de fluiteend genoemd. Deze vogel werd 2.501 keer geteld en eindigde daarmee op plaats tien. Normaal komen de meeste smienten pas in oktober en november naar Nederland om te overwinteren.

smient, fluiteend, nationale vogelteldag
De smient alias fluiteend

De Nederlandse vogelteldag is onderdeel van Euro Birdwatch, een initiatief waaraan veertig Europese landen meedoen. Doel is om een beter beeld te krijgen van de vogeltrek in Europa.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

02-10-2017 - Alrik de Jong