5 noodsignalen die je als survivalfanaat moet weten

Levensreddende tips van de expert

In de serie MINI Adventures leren we van voormalig marinier Dennis van Dokkum alles over survivallen, van vuur maken tot navigeren. In dit artikel een aantal handige noodsignalen voor als je verdwaald bent.

Seinspiegel

Voor de Indianen waren spiegeltjes ooit meer waard dan goud. Voor iemand die verdwaald is ook. Een seinspiegeltje (ook wel heliograaf) kan namelijk je leven redden.

Vooral handig als je ergens op zee dobbert, maar ook op de vlakte kan-ie van pas komen. Met een seinspiegeltje, die je bij de outdoorwinkel voor iets meer dan een tientje koopt, kun je signalen over enorme afstanden versturen richting bijvoorbeeld vliegtuigen, helikopters of boten.

Het gebruik is eenvoudig: richt de spiegel met het gaatje naar de zon. Kantel de spiegel totdat je de reflectie van de zon op de grond ziet en richt vervolgens op degene die je wilt waarschuwen. Door de spiegel te kantelen ontstaat een knipperend effect voor de ontvanger. Doe dit met mate, zodat je niemand verblindt.

Noodvuur

Om bij de Indianen te blijven: met rook kun je natuurlijk ook noodsignalen afgeven. Maar de gecompliceerde signalen van hen kun je achterwege laten.

Bij een signaalvuur gaat het om zo veel mogelijk rookontwikkeling. Bepaal eerst de locatie, het liefst een open plek zodat de omgeving geen vlam kan vatten en de rook duidelijk zichtbaar is.

Om veel witte rook te ontwikkelen, gebruik je verse bladeren. Maak op deze manier een normaal brandend kampvuur en verzamel genoeg verse bladeren, of check stap voor stap in de onderstaande animaties hoe je dit doet.

Komt er een vliegtuig langs, dan gooi je de bladeren op het vuur. Ook als er geen vliegtuig langs komt, is het handig om af en toe rook te ontwikkelen. Dit voor mensen in de omgeving.

Signaalfluit

Het geluid van een signaalfluit reikt vele malen verder dan je stem of geluid dat je produceert door met je handen te fluiten. Ook kost het minder energie.

Handig dus om altijd een fluitje bij je te hebben in afgelegen gebieden. Koop altijd een signaalfluit van kunststof in plaats van metaal, alleen al omdat deze bij koude temperaturen aan je lippen vastvriezen.

Signaalfluit

Hou het volgende ritme, dat in de bergen als standaard geldt, vast: zes signalen per minuut, om de tien seconden dus. Daarna wacht je een minuut, om eventuele antwoorden te kunnen horen. Dit patroon herhaal je.

Grondsignalen

Als je verdwaald bent, kun je als een malle gaan zwaaien naar vliegtuigen of helikopters, maar grote kans dat ze jou niet zien. Handiger is het om je voor te bereiden met grondsignalen.

Gebruik hiervoor takken, wrakstukken of wat dan ook. Als het maar opvalt en contrasteert met de omgeving. Er is een aantal militaire symbolen met een internationale betekenis. Maak een symbool tenminste 10 meter lang en 3 meter breed.

De belangrijkste codes: V = assistentie nodig / X = medische hulp nodig / N = nee of negatief / Y = ja / pijl = vertrokken in deze richting. Gebruik ze alleen in echte noodsituaties. Als een vliegtuig de noodsignalen heeft gezien en begrepen, laat hij dat zien door met de vleugels te ‘wapperen’. Als de signalen niet begrepen worden, vliegt de piloot een rondje.

SOS noodsignaal

Een signaal dat iedereen natuurlijk begrijpt is ‘SOS’.

Lichaamssignalen

Leuk en aardig die grondsignalen, maar als je eenmaal contact hebt met een vliegtuig, dan kun je ook met lichaamssignalen communiceren. Kost veel minder tijd. Er zijn elf internationale signalen die handig zijn om te kennen. Dit zijn ze.

noodsignalen

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

20-06-2017 - Alrik de Jong