Noorderlicht bekijken: 7 ultieme plekken om aurora borealis te spotten

Richting poolcirkel voor een outdoor trip

Het noorderlicht moet je een keer gezien hebben. Punt. Je moet een beetje geluk hebben met de condities tijdens het spotten, maar met de juiste locatie vergroot je de kansen natuurlijk aanzienlijk. Zeven ultieme locaties waar je naartoe kunt gaan om het natuurwonder aurora borealis te bekijken.

Beste omstandigheden om het noorderlicht (aurora borealis) te spotten

Voordat je blind naar een van deze zeven locaties vliegt, is het belangrijk om te weten wat de beste omstandigheden zijn om de lucht te zien kleuren. De beste plekken bevinden zich altijd boven een magnetische breedtegraad van ongeveer 55 graden en dan vooral op locaties waar weinig lichtvervuiling is.

Rond de poolcirkel kan de aurora borealis, zoals het verschijnsel officieel heet, in iedere donkere nacht verschijnen. Lange winternachten zijn goed, maar niet per se het beste. De grootste kans op noorderlicht heb je tijdens een equinox (in maart of september). Dit is een handige tool om de donkere uren van jouw locatie te vinden.

Kirkjufell, IJsland

In IJsland zijn verschillende geschikte locaties te vinden, zoals de berg Kirkjufell aan de westkust. Maar ook vanuit hoofdstad Reykjavik is het noorderlicht met een beetje mazzel te spotten. De Grotta Lighthouse is dan een aanrader. Vergeet op IJsland vooral niet te hiken. Dit is onze top 7 hikes in IJsland.

Beste periode: eind augustus tot begin april

aurora borealis. bekijken, spotten, noorderlicht, finland, lapland
Noorderlicht in IJsland Guide to Iceland

Tromsø, Noorwegen

Tromsø is het grootste stedelijke gebied in het noorden van Noorwegen. Het ligt zo’n 350 kilometer boven de arctische cirkel, maar kent dankzij de Golfstroom toch best gematigde temperaturen. Hier kun je geweldige aurora’s spotten, bijvoorbeeld vanuit het dorpje Ersfjordbotn, de Lofoten en de noordelijke dorpen Alta, Nordkapp en Kirkenes.

Beste periode: midden september tot eind maart

aurora borealis. bekijken, spotten, noorderlicht, finland, lapland
Noorderlicht in Tromsø

Kiruna, Zweden

Zwedens meest noordelijke dorp Kiruna is een uitstekende plek om aurora’s te spotten. Je treft er ook het ICEHOTEL, Abisko National Park, de lokale Sami-cultuur en heel veel rendieren. Genoeg redenen om je eerstvolgende trip naar deze prachtige streek te plannen dus.

Beste periode: september tot eind maart

aurora borealis. bekijken, spotten, noorderlicht, finland, lapland
Noorderlicht in Kiruna

Rovaniemi, Finland

In Fins Lapland is het stadje Rovaniemi het toegangspunt naar diverse Nationale Parken zoals Lemmenjoki en Urho Kekkonen National Park. Deze locaties bieden ongerepte natuur om het avontuur op te zoeken.

Beste periode: midden september tot eind maart

aurora borealis. bekijken, spotten, noorderlicht, finland, lapland
Noorderlicht in Fins Lapland

Kangerlussuaq, Groenland

Als je voor het noorderlicht naar Groenland gaat, vlieg je vanaf Kopenhagen naar Kangerlussuaq. Vanuit het nabij gelegen plaatsje met dezelfde naam en de prachtige natuur in de omgeving kun je het aurora borealis spotten. Een andere must-see is de Qaleraliq gletsjer.

Beste periode: midden augustus tot eind april

aurora borealis. bekijken, spotten, noorderlicht, finland, lapland
Noorderlicht in Kangerlussuaq

Fairbanks, Alaska

Op slechts twee graden onder het noordpoolgebied en vlakbij het indrukwekkende Denali National Park ligt Fairbanks, Alaska. Dit is de beste plek in de Verenigde Staten om het noorderlicht te zien. Vanuit hier worden diverse tours aangeboden om bezoekers buiten het bereik van de stadslichten te brengen.

Beste periode: eind augustus tot midden april

aurora borealis. bekijken, spotten, noorderlicht, finland, lapland
Noorderlicht in Fairbanks

Yellowknife, Canada

Deze stad aan de oevers van het Great Slave Lake heeft zelfs zijn eigen Aurora Village en diverse activiteiten rondom het surrealistische natuurverschijnsel. Canada is een paradijs voor het bekijken van het aurora borealis, vanwege de noordelijke breedtegraad die het land doorkruist en de lage lichtvervuiling. Andere mooie spots zijn Wood Buffalo en Jasper National Park.

Beste periode: midden augustus tot eind april

aurora borealis. bekijken, spotten, noorderlicht, finland, lapland
Noorderlicht in Yellowknife

Aurora borealis spotten vanuit een iglo

Je kunt het noorderlicht ook vanuit een iglo spotten. De glazen iglo’s in het Kakslauttanen Hotel in Finland bieden een privé-uitzicht op het Noorderlicht. Het hotel ligt ergens rond de poolcirkel diep verscholen, in de buurt van het Urho Kekkonen National Park in Finland.

Omdat de lucht in dit gebied niet ‘vervuild’ wordt door ander licht, heb je hier de beste kans om het natuurlijke wonder te aanschouwen. Bekijk meer spectaculaire slaapplekken op deze wereld

r aurora boreali, noorderlicht, bekijken, spotten

Meer leuke content? Like ons op Facebook

18-09-2017 - Rob van der Leek