Outdoor Manners Stories: Tim Kooren trok met een backpack vijf dagen door de Noorse wildernis

'Dit is de ultieme vorm van vrijheid'

Willem Barentsz zette de trend in de 16e eeuw in en nog steeds zijn Nederlanders ware ontdekkingsreizigers en avonturiers. Waar je ook ter wereld komt, overal kom je ze tegen. In deze rubriek laten we ze aan het woord. Om hun verhalen te delen en jou te inspireren. Deze week het avontuur de 26-jarige Tim Kooren, die vijf dagen lang backpackte en wildkampeerde in de Noorse wildernis.

Hi, stel jezelf kort even voor

Ik ben Tim Kooren en woon op dit moment in Rotterdam. De drukke stad is iets heel anders dan wat ik eigenlijk ambieer. Al van jongs af aan liep ik tijdens de vakantie met mijn ouders, gefascineerd door de natuur, met een camera rond in de Oostenrijkse bergen. Ik heb ook jarenlang geroepen dat ik later in Oostenrijk wilde wonen.

Momenteel ben ik freelance fotograaf en bijna klaar de opleiding Communicatie. Daarvoor heb ik al wat jaren gewerkt en een andere opleiding gevolgd. De laatste jaren heb ik aardig wat plekken op de wereld mogen zien. Backpacken door Thailand, met een helikopter boven de Victoriawatervallen vliegen, op safari in Namibië en de poolcirkel over gereisd richting Fins Lapland. Mijn droombestaan: een combinatie vinden tussen fotografie en het ontdekken van adembenemende plekken op de wereld.

noorwegen, tim kooren, outdoor manners stories

Hoe kwam je op het idee om te backpacken door Noorwegen?

Mijn zus liet me op een zondagmiddag eens een foto zien van een prachtig uitzicht, waarvan ik me niet kon voorstellen dat dit in Europa was. Ik ben op onderzoek uitgegaan en het bleek wel in Europa te zijn; het uiterste puntje van Noorwegen. Op dat moment had ik net besloten om voor 7 maanden in Zweden te gaan wonen, voor een uitwisselprogramma. Direct ontstond het idee om alleen naar Noorwegen te gaan. Een nieuw avontuur, fotograferen middenin de adembenemende natuur.

Hoe heb je jezelf voorbereid op de trektocht?

Hier is veel tijd in gaan zitten. Ik wilde per se met de trein, omdat de Nordlandsbaan bekend staat als een prachtige treinrit. Dit was behoorlijk puzzelen. Na veel surfen op internet vond ik een route die perfect paste. Voor de hikes die ik op de Lofoten heb gedaan, heb ik een fotograaf die op de Lofoten woont om tips gevraagd. Omdat ik er ‘slechts’ vijf dagen ben geweest, was het van te voren goed plannen welke plekken ik wilde zien. De Lofoten is een grote eilandengroep, ik heb me gefocust op het gedeelte Moskenes. Daarnaast staan er op internet veel praktische tips wat je mee moet nemen qua gear. Je bent snel geneigd veel te veel mee te nemen.

Kun je een samenvatting geven van je avontuur?

Eerst ben ik vanuit Zweden met de bus naar Oslo gereisd. Vanaf daar maakte ik een treinrit van ruim achttien uren om het laatste stuk met een ferry af te leggen. Op de Lofoten heb ik bijna alles te voet gedaan, op een paar kleine eindjes met de bus na. Soms best pittig, met een volgepakte backpack, tent en cameraspullen.

Op de eerste dag heb ik een een hike gedaan richting de Reinebringen, midden in de nacht. Daar heb ik midzomernacht meegemaakt, het was de hele nacht licht. De dagen daarna heb ik in het wild gekampeerd op een verlaten strand en in de bergen. Een heel avontuur om dat alleen te doen. Soms was ik genoodzaakt om op een camping te staan, omdat ik mijn telefoon, battery pack en accu’s van mijn camera moest opladen. Ik heb alle dagen in een eenpersoons tentje geslapen en ben constant te voet van A naar B gereisd. Een ultieme vorm van reizen, die soms niet altijd even makkelijk is.

noorwegen, tim kooren, strand

Wat mag er niet ontbreken in je backpack?

Een goede slaapzak, het kan erg koud zijn in de Noorse zomer. Ook een lichtgewicht tent en een hoofdlamp zijn essentieel, net als een sterke externe accu waar je een telefoon mee kunt opladen. Ik heb gemerkt dat de accu van een telefoon toch een stuk sneller leeg gaat dan je zou willen. Belangrijk is dat je lichtgewicht spullen hebt, bereikbaar blijft door externe accu’s en een goede, stevige tent hebt.

Welke ervaringen/plekken zijn je het meest bijgebleven?

Wat me het meeste is bijgebleven, is de hike naar de Reinebringen. Normaal gesproken schijnt het uitzicht al adembenemend te zijn, maar het moment dat ik daar alleen stond, heb ik de mooiste lichtshow uit mijn leven meegemaakt. Dramatische wolken in combinatie met de prachtige zon die zakte, wat resulteerde in een prachtige gouden gloed. Dit zal me altijd bijblijven. Dat ik voor dit uitzicht ruim 32 uren heb moeten reizen, maakte het extra bijzonder. Het geeft een ongelooflijke kick als je uiteindelijk de top van de berg hebt bereikt.

backpacken, outdoor manners stories, noorwegen

Heb je tips en adviezen voor mensen die een vergelijkbare tocht willen maken?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je van te voren de hikes opzoekt die je graag wil maken. Dit zorgt ervoor dat je wat efficiënter kunt reizen, zeker als je alleen op pad gaat is dat erg fijn. En als je te voet reist, is het handig om je ook te verdiepen in lokaal openbaar vervoer. Om dat allemaal tijdens je reis pas uit te zoeken kan toch wat gedoe opleveren. Hoe beter de voorbereiding, des te bewuster maak je de reis mee. Ik vind het erg belangrijk om bewust een reis mee te maken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Achteraf komt vaak het besef wat je bereikt hebt.

Wat is voor jou de essentie van reizen/backpacken?

Het mooie aan backpacken en primitief reizen in een tentje is dat je de natuur nog meer kan ervaren en je qua tempo geen rekening hoeft te houden met anderen. Je kunt in principe gaan en staan waar je wilt, het is de ultieme vorm van vrijheid.

Bekijk het uitgebreide fotoverslag van Tim Kooren hier.

backpacken, outdoor manners stories, noorwegen backpacken, outdoor manners stories, noorwegen backpacken, outdoor manners stories, noorwegen

Meer leuke content? Like ons op Facebook

05-12-2017 - Alrik de Jong