The North Face brengt het ‘Nuptse Jacket’ uit 1992 opnieuw op de markt

De comeback van een klassieker

In 1992 kwam het Nuptse Jacket van The North Face op de markt. Genoemd naar de Tibetaanse betekenis voor ‘westelijke top’. De gelijknamige berg ligt ten zuidwesten van de Mount Everest en is de westelijke piek van dat wat algemeen wordt beschouwd als een goudmijn voor klimmers.

Destijds bood de jas het eerste ‘baffle’ design, ontworpen om warmte vast te houden. Al snel groeide de Nuptse uit tot een gewilde jas, ook buiten het klimmerswereldje. Het iconische product is tot op de dag van vandaag overal te zien; van basecamps in de Himalaya tot in downtown New York.

Feestje ter ere van de The North Face Nuptse

Dit jaar viert The North Face het vijfentwintigjarig bestaan van de jas. Daarom introduceert het merk een collectie met exacte replica’s van de versie uit 1992, inclusief geblokte kleurvlakken in onder meer blauwe, rood, zwart en en geel. De Nuptse is verkrijgbaar als jas en als bodywarmer. Het jack bevat baffles gevuld met RDS-gecertificeerd ganzendons, speciale jubileumlabels en het geweven The North Face-logo op de mouw.

nuptse, the north face

“Deze jas is eigenlijk vernoemd naar zijn ontwerpers, die tijd doorbrachten aan de voet van de Nuptse. Vanuit basecamp keken ze uit op deze indrukwekkende, rauwe en onbekende berg’, zegt Darren Cookson, Vice President Product bij The North Face EMEA.

“In de bergen geldt een oude zegswijze, een vuistregel bij het kiezen van je uitrusting: light is right. Dit betekent dat je alleen de meest essentiële spullen meeneemt. Alles wat mee omhoog gaat moet een functie hebben. Alles wat in de Nuptse zat, was ook gebaseerd op dit principe. Na een aantal redesigns en de constatering dat het design de isolatie beperkte, werd de Nuptse in 1992 opnieuw uitgebracht met een geüpdatete look en een innovatief horizontaal ‘baffle’ design. Het ontwerp minimaliseerde de verplaatsing van dons. Een nieuw icoon was geboren.”

Shortfilm

The North Face® heeft Nuptse-fans van over de hele wereld gevraagd naar wat de jas voor hen betekent. Van ontdekkers als David Gottler en Gore-Tex-fans als Joey Ones tot rondreizende muzikanten en DJ’s als Ikonika en Teki Latex. Benieuwd hoe dit bescheiden bergjack een icoon werd? Bekijk de shortfilm hier. Je koopt de jas vanaf 190 euro.

Meer weten over de personen in de film? Of wil je de Nuptse zelf aanschaffen? Ga naar www.thenorthface.nl of doe mee via #neverstopexploring op Facebook of Instagram.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

15-11-2017 - Alrik de Jong