Outdoor Talks: Wouter van der Meij, de student achter de tent waar je niet uitbrandt

'Dit is de ideale festivaltent'

De 24-jarige Wouter van der Meij is bijna klaar met zijn studies econometrie en filosofie, maar daar gaan we het nu even niet over hebben. Hij heeft namelijk ook een tent ontwikkeld waar je niet uitbrandt als de zon erop schijnt; de Ohnana. Daar willen we meer over weten. Tijd voor een praatje met deze innovatieve student.

Wat is de Ohnana precies?

De Ohnana is een tent die zo gemaakt is dat hitte en licht worden buitengehouden. Op een hete dag is het hierin zo’n 13 graden koeler dan in een conventionele tent. We hebben gebruik gemaakt van 201T Polyester, dat zowel licht als hitte reflecteert.

De binnen- en buitentent zijn beide van dit materiaal gemaakt, zodat er nog minder licht binnenkomt. Daarnaast beschikt de Ohnana over slim gepositioneerde luchtgaten en een ventilator die werkt op AA-batterijen of een powerbank. Door de reflectie valt de tent ‘s nachts ook nog eens op tussen andere tenten. De ideale festivaltent dus.

Hoe kwam je op het idee?

Door ergernis. Elke voorgaand festival brandde ik mijn tent uit. Ik loste dat op door een rolletje aluminiumfolie over mijn tent te rollen. Dat leverde rare bliken op, maar het werd wel degelijk koeler in mijn tent. Daarmee was het idee van de Ohnana geboren.

Wat was er nodig om het idee werkelijkheid te laten worden?

Het idee was er, maar dan is er nog een lange weg te gaan. ‘There is a difference in knowing the path and going the path’, zegt men wel eens. Met een goed idee ben je er nog lang niet. Je moet natuurlijk eerst het product ontwikkelen, dan moet je allemaal testen uitvoeren, dan moet je mensen vinden die je willen helpen en dan moet je hard werken om het allemaal tot een succes te maken. Een idee op zichzelf is maar een idee, maar voordat je daadwerkelijk een campagne hebt, ben je heel wat maanden verder.

Hoe ben je op de naam gekomen? We komen niet verder dan de doelman van Ajax.

De keeper van Ajax horen we vaker inderdaad. We willen hem nog steeds een keer uitnodigen om onze tent te testen. De naam Ohnana is afgeleid van het Hawaiiaanse woord ‘Ohana’, wat familie betekent. Maar dan familie in de ruimste zin van het woord. Dus niet alleen je bloedverwanten, maar ook je beste vrienden, je goede buurman of je collega waar je het goed mee kan vinden. Voor ons zijn dit de mensen die ertoe doen en zo willen wij met de Ohnana tent onze eigen familie oprichten. Iedereen die ons support, is onderdeel van de Ohnana familie.

ohnana tent
Ben je een raskampeerder en wat was jouw meest unieke trip?

Ik ben zelf geen raskampeerder. Toen ik jong was gingen wij naar steden op vakantie en niet zozeer naar de kampeerplaats. Ik denk dat het soms juist innovatieve ideeën oplevert als de ontdekkers van buitenaf komen. Die hebben niet al een manier van denken die past bij de oude orde. Mijn meest unieke kampeerervaring is Jordanië. We sliepen daar bij de bedoeïen. Omdat daar weinig lichtvervuiling is, zagen we een prachtige heldere sterrenhemel.

Jullie staan op Camp the Night in Amsterdam… Wat kunnen we daar precies verwachten?

‘Het is een cool initiatief dat het imago van kamperen wat wil opkrikken. Goede zaak, want kamperen heeft ten onrechte een suf imago. Wij staan op de Ceuvel in Amsterdam-Noord, om daar mensen de mogelijkheid te geven om in een Ohana te slapen. Het is een vette locatie, waar mensen slapen op drijvende tuinen. Het bijgelegen café organiseert een diner en privéconcert.’

Waar ben je nog meer allemaal mee bezig?

‘Ik voel me vrijer dan ooit. Ik heb ontdekt dat met hard en consequent ergens voor gaan dromen werkelijkheid worden. Naast Ohnana Tents heb ik vorig jaar ook een studievereniging voor mijn filosofie-opleiding opgezet, Thumos genaamd. Misschien dat ik in de winter een meditatievereniging op de Vrije Universiteit opricht of nog een nieuwe uitvinding op de markt breng.

Op het gebied van Ohnana Tents zullen er nog grote vernieuwingen aankomen, deze zal ik in de winter verder ontwikkelen en ik verwacht een nieuwe crowdfundingcampagne in het voorjaar. Daarnaast moet ik ook nog twee masterscripties schrijven, dus er is nog veel te doen. Maar er staan onwijs toffe projecten in het vooruitzicht.’

Een Ohana tent kun je bestellen via ohnanatents.com

Ohnana tent

Meer leuke content? Like ons op Facebook

31-07-2017 - Alrik de Jong