Onderzoek: Yeti in Himalaya is beer of hond

De mythen kunnen in de prullenbak

Slecht nieuws voor Yeti-lovers. Ze hebben nooit bestaan. Althans, dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk DNA-onderzoek, meldt The Guardian.

De zogenaamde ‘reusachtige aap’ wordt al eeuwenlang waargenomen in de Himalaya en het Tibetaanse Hoogland. Er gaan talloze mythen over de Yeti, maar die kunnen de prullenbak in, zo lijkt het.

Nieuw DNA-onderzoek naar een Yeti

Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Buffalo onderzochten negen vermeende sporen van Yeti’s. Het ging om bijvoorbeeld haren, tanden en een opgezette ‘yeti’ uit het Messner Mountain Museum, gevonden door bewoners van de bergen in Nepal, Bhutan en China.

himalaya, beer, yeti
Een bruine beer in de Himalaya

De onderzoekers gebruikten de nieuwste genetische technieken op de aangedragen voorbeelden. Hieruit bleek dat de haren van beren waren en de tanden behoorden tot het gebit van een hond.

Sprankeltje hoop

Sporen van sommige beren waren overigens niet geheel thuis te brengen. Volgens de wetenschappers gaat het om een onbekende berensoort. Maar toch, er is nog hoop.

De onderzoekers legden ook nog ‘bewijs’ van enkele musea en dierenparken onder de loep. Ook in deze gevallen ging het om materiaal van de bruine beer die in de Himalaya leeft.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

01-12-2017 - Alrik de Jong