Orkaan Ophelia: 5 feiten over deze zeldzame cycloon in Europa

Tropische herfstdagen en Saharazand in Nederland

Een orkaan in Europa. Dat komt eigenlijk nooit voor. Toch komt er vandaag eentje aan in Ierland. 5 feiten over de zeldzame orkaan Ophelia.

Orkaan Ophelia is er eentje in de derde categorie

Orkaan Ophelia kwam op Europa af als een tropische storm in de derde categorie. Ter vergelijking. De verwoestende orkaan Irma, die vorige maand onder meer over Sint-Maarten raasde was van de categorie 5. Voorganger Harvey, die vooral over Amerika raasde, was van de vierde categorie. Dit in Amerika voor het eerst in twaalf jaar dat er een orkaan in de derde categorie of hoger aan land kwam.

orkaan ophelia, ierland, europa

Helemaal uniek in Europa dus, categorie 3. Al zal orkaan Ophelia volgens de laatste modellen afzwakken tot een tropische storm die windstoten tot 130 kilometer per uur kan veroorzaken. Dat kan schade aan gebouwen opleveren en zorgen voor veel opgewaaide bomen. Het verkeer zal eveneens veel hinder ondervinden. Ook zijn overstromingen mogelijk door de vele regenval.

Code rood in Ierland

Voor alle westelijke kustgebieden van Ierland geldt code rood. Verder landinwaarts is waarschuwingscode oranje afgegeven. Code rood is zeldzaam in Ierland. Burgers wordt aangeraden maatregelen te nemen.

Volgens de Ierse krant Independent staat ook het leger klaar voor assistentie bij overstromingen of stormschade. Ook worden fietsers en motorrijders geadviseerd niet de weg op te gaan.

Tropisch herfstdagen in Nederland

De oostzijde van de orkaan stuwt warme lucht van de subtropen naar Nederland. Samen met een hogedrukgebied boven Centraal-Europa levert dat volgens Michiel Severin van Weerplaza ‘een snelweg van zeer warme lucht op’.

Daardoor wordt het in Nederland wel 20 tot 25 graden in ons land. En dat is zeldzaam rond deze tijd van het jaar.

KLM schrapt vluchten

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vanwege orkaan Ophelia alle vluchten van Schiphol naar Ierland en weer terug voor maandag geschrapt. Het gaat in totaal om vijf vluchten naar en van Dublin en een naar en van Belfast, laat een woordvoerder weten.

Later maandag gaat worden gekeken naar de verdere gevolgen van Ophelia voor Ierland en Schotland. Vooralsnog zijn geen vluchten naar en van Schotland geschrapt.

Saharazand met ‘vrachtwagens’ vol naar Europa

Orkaan orkaan Ophelia zorgt voor flink wat Saharazand bij ons. Een zuidelijke wind brengt het zand helemaal vanuit de westelijke Sahara, via Marokko en Spanje, naar West-Europa. De hoeveelheid Saharazand in de lucht boven ons land bedraagt volgens Weerplaza komende dagen ruim 1000 ton. Dit komt overeen met ongeveer 50 volle vrachtwagens met zand.

orkaan ophelia, ierland, europa

Omdat geen regen wordt verwacht blijven voorwerpen gespaard van een zandlaagje. Je hoeft je auto komende dagen dus geen wasbeurt te geven vanwege het Saharazand. Wel zorgt het zand voor prachtige avondluchten. De Afrikaanse stofdeeltjes veroorzaken namelijk een rode gloed bij zonsondergang.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

16-10-2017 - Alrik de Jong