17 klimmers weggevaagd op berg Otgontenger in Mongolië

Grootste ongeluk in de geschiedenis van het bergbeklimmen

Tragisch nieuws uit Mongolië. Zeventien bergbeklimmers zijn na een klimtocht op de berg Otgontenger om het leven gekomen tijdens een klim naar de bergtop. Het team werd getroffen door een gigantische lawine. Machteloos werden ze van de berg geveegd. Dit ongeval is qua omvang het grootste ongeluk in de geschiedenis van het bergbeklimmen, aldus The Adventure Blog.

Otgontenger is met 4.008 meter de hoogste top van het Changaigebergte in Mongolië. Voorheen was de berg een hotspot voor klimmers, maar de overheid heeft de piek moeten sluiten voor avonturiers. Dit vanwege de grote kans op lawines. Een team van dertig klimmers negeerde het verbod echter, zelfs nadat een lokale inspecteur voor milieubescherming hun dwong om de klim te stoppen. Zeventien teamleden hebben het met de dood moeten bekopen.

Changaigebergte, Otgontenger, Mongolië

Bijna bij de top van de Otgontenger

Het incident vond vorige week plaats. Het team was bijna bij de top van de berg toen de lawine hen verraste. Het natuurgeweld bedolf de klimmers onder een grote hoop puin en sneeuw. Mongoolse autoriteiten konden op dezelfde dag nog tien teamleden identificeren, die onder het puin om het leven waren gekomen.

De dag erop werden er nog zeven anderen gevonden, die de lawine niet hebben overleefd. De overige tien klimmers werden op die dag wel in veiligheid gebracht.

Beleid en bijgeloof in Mongolië

Je kunt je afvragen waarom mensen überhaupt nog voet op Mount Otgontenger zetten. Als het de overheid in Mongolië ligt, moet je de berg hoe dan ook vermijden. Veel boeddhistische Mongolen zijn ervan overtuigd dat kwade geesten over de berg waken en klimmers worden gezien als indringers.

Hoe dan ook: de Mongoolse autoriteiten verklaarden de berg als verboden gebied, maar maatregelen tegen avonturiers werden niet genomen. Vermoedelijk wordt het beleid nu aangescherpt.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

30-10-2017 - Rajno van Wilgenburg