Outdoor cooking met voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen

Een culinaire roadtrip naar Frankrijk

Als outdoor liefhebber eet je het liefst buiten. En dan hebben we het niet over een barbecue op het balkon, maar over outdoor cooking in de wildernis. Met voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen rijden we naar Frankrijk om het comfort van onze MINI Countryman achter ons te laten en in de ongerepte natuur de fijne kneepjes op het gebied van outdoor cooking te leren.

Unieke smaak, prachtige setting

Vlak na onze kennismaking legt Jord direct de essentie uit van outdoor cooking. “Je moet creatief zijn en het niet te moeilijk maken. Je ziet wel wat er op je pad komt”, zegt hij.

“Als je voedsel bereidt op vuur, krijgt het door de rook en hitte een unieke smaak. In zo’n outdoor setting is dat gewoon heel bijzonder.” Oké, ons heb je. Gaan!

Dit is de eerste reportage van een zevendelige reeks artikelen. Daarin vertellen we je alles rond het thema outdoor cooking.

Even voor alle duidelijkheid: we gaan niet op pad om ons eigen eten te vangen, maar om in de natuur een bizar lekkere maaltijd te maken. Een ‘culinair avonturier’ noemt Althuizen zichzelf. Een mooie term die verwachtingen schept.

Op culinaire roadtrip

In onze trusty MINI Countryman, die ons ook al naar het avontuurlijke Zweden bracht, rijden we naar Saint-Mihiel, een gemeente in het noordoosten van Frankrijk met een glooiende en bosrijke omgeving. In de gelijknamige plaats gaan we daar groente scoren bij een waanzinnig marktje. Ons vlees halen we bij een slager die Jord getipt heeft gekregen.

Maar niet voordat we een goede plek in de natuur hebben gevonden om ons culinaire avontuur te beleven. We stoppen aan de rand van een bos, vlakbij een kleinschalige boerderij. Eenmaal aangekomen doen we wat voorbereidend werk, zoals het verzamelen van hout. Ook graven we alvast een gat in de grond, waarin we onze outdoor cooking pit maken. We besluiten er te overnachten, want hé, er zit niet voor niets een daktent op onze MINI.

outdoor cooking mini
Ideaal, zo’n daktent op je MINI. Slaapt nog lekker ook. (Foto: MINI Adventures)

Ontbijten met de vogels op de achtergrond

‘s Ochtends staat de culinaire avonturier alweer klaar met koffie en ontbijtingrediënten. Met de boer hebben we afgesproken dat we de kakelverse eitjes van zijn kippen uit de stal mogen gebruiken. Met het ochtendgezang van de vogels op de achtergrond bakken we spiegeleieren. Dit is het gevoel waar je als outdoor liefhebber naar hunkert.

outdoor cooking mini
Het perfecte buitenontbijt (Foto: MINI Adventures)

De dag besteden we aan het verzamelen van ingrediënten voor het avondmaal. In alle rust, want zo gaat dat hier. We halen onder meer een pompoen uit de streek, die we gaan verkolen. Verder: citroen, tomaten, rode ui, kip en een lap vlees van een kwaliteit waar zelfs Jord van gaat watertanden. “Lang op één kant durven laten liggen, zodat je de grillstrepen ziet”, legt hij uit.

De maaltijd die we buiten op ons zelfgemaakte vuur bereiden is… tja, hoe moeten we dit eens omschrijven? Juist, onbeschrijflijk lekker. Check ons avontuur in de bovenstaande reportage.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

29-06-2017 - Alrik de Jong