Outdoor Journaal: bergklimmers beschoten op klimroute Stifler’s Mom (en meer)

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag onder meer een opmerkelijk incident op een klimroute met een nog opmerkelijkere naam.

Bergbeklimmers beschoten in Utah

In Little Cottonwood Canyon in Utah kregen klimmers Brandon Wilde en Nate Lamb vorige week de schrik van hun leven toen ze de klimroute Stifler’s Mom beklommen. Een man in een groene sedan parkeerde aan de voet van de berg en opende het vuur op de klimmers.

“We zaten op ongeveer 76 meter hoogte toen we werden beschoten. De kogels vlogen om onze oren”, aldus Wilde tegen Climbing Magazine. Volgens de klimmers konden ze de kogels langs hun hoofd horen suizen. Beide klimmers zijn er gelukkig met de schrik van afgekomen en niemand raakte gewond. Volgens de lokale politie ging het om een verwarde man.

Nederlandse skyrunner Ragna Debats wint ook in Montana

Ragna Debats did it again. Na vorige weekend de Matterhorn Ultraks 46K te hebben gewonnen, was ze afgelopen weekend onverslaanbaar tijdens The Rut 50K in Big Sky, Montana.

De Nederlandse skyrunner won in een tijd 6 uur en 13 minuten. Daarmee brak zij het record van de Zweedse atlete Emelie Forsberg. Debats verstevigde haar eerste plaats in het algemeen klassement van de Migu Run Skyrunner® World Series.

Onderzoek: Zuidelijke Oceaan verandert enorm bij 1 graad opwarmt

De Zuidelijke Oceaan – ook wel Antarctische Oceaan, Zuidpoolzee of Zuidelijke IJszee genoemd – verandert aanzienlijk als het water 1 graad opwarmt. Dat blijkt uit experimenten waarbij onderzoekers de temperatuur van een klein stukje van de oceaan ophoogden.

De biodiversiteit nam en de populatie van bepaalde organismen werd kleiner. Tegelijkertijd nam het aantal mosdiertjes juist toe. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat sommige mariene wormen aanzienlijk groter worden: hun lichaamslengte nam tijdens de proef gemiddeld met 70 procent toe.

En dan nog dit: Toboggan Surfing

Ja, Toboggan Surfing is een ding. Het is wakesurfen op en soort houten slee. Check de video.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

05-09-2017 - Rajno van Wilgenburg