Outdoor Journaal: Noord-Korea zet in op surftoerisme, koraalrifvissen in de war door olie en meer

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Een journaal zonder Donald Trump? Kan gewoon. Moet je het over het buitenleven, extreme sports en de natuur hebben, daar heeft hij een hekel aan. In het Outdoor Journaal brengen we je dagelijks op de hoogte over alles wat zich in het outdoor wereldje afspeelt.

Noord-Korea zet in op surftoerisme

Alsof er niets aan de hand is in het land, heeft Noord-Korea een campagne gemaakt om surftoeristen naar de Noord-Koreaanse kust te krijgen. Het toerismebureau DPR Korea Tour heeft een nieuwe website en surfen neemt bij verschillende badplaatsen een prominente plek in.

‘Check de Noord-Koreaanse stranden, waaronder Majon Bathing Beach, waar surfen onder toeristen populair is vanwege de goede condities en het schone water’, valt onder meer te lezen op de website.

Niet de eerste keer dat er wordt ingezet op surfen. Majon Bathing is de plaats waar de Engelse YouTube-ster Louis Cole vorig jaar surfte met locals, met de eerste videoclip in Noord-Korea ooit als resultaat. Opmerkelijk staaltje propaganda, vooral omdat er nauwelijks golven zijn.

Koraalrifvissen in de war door olie

Zelfs de kleinste hoeveelheid olie kan ervoor zorgen dat koraalrifvissen onverstandige, risicovolle beslissingen nemen. Dat blijkt uit een Australische studie die deze week in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution werd gepubliceerd.

“De vissen waren niet in staat om het onderscheid te maken tussen vriend en vijand, verplaatsten zich niet meer in groep en maakten slechte keuzes over hun leefgebied”, aldus Jodie Rummer, een van de wetenschappers.

De studie werd uitgevoerd aan Lizard Island in het Great Barrier Reef. Vijf weken lang werden zes soorten koraalrifvissen onderzocht. Door het risicovolle gedrag maken de vissen meer kans om opgegeten te worden door hun natuurlijke vijanden. En dat heeft weer negatieve gevolgen voor het koraal.

Lance Armstrong: het wordt oorlog in etappe 18

Lance Armstrong is terug in Frankrijk bij de Tour de Frnace. Nee, niet om te fietsen, wel om de boel te analyseren.

Met Stages maakt hij een dagelijkse podcast. Hieronder de evalutie van etappe 17 en de voorbeschouwing op etappe 18. Een must-see, als we de grootste dopingzondaar ooit mogen geloven: “Het wordt oorlog… De belangrijkste etappe van de tour.”

En dan nog dit: voetballen tussen de fjorden

Ook in Noorwegen is de voorbereiding op het voetbalseizoen weer begonnen. Een prachtige foto van een van de mooist gelegen voetbalvelden op aarde. Locatie: Henningsvær, Lofoten.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

20-07-2017 - Alrik de Jong