Outdoor Journaal: ‘Orkaan Harvey dodelijker door klimaatverandering’ en meer

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag een treurig gevolg van de klimaatverandering rond orkaan Harvey.

‘Orkaan Harvey dodelijker door klimaatverandering’

Het donkere water dat hele stadsdelen overspoelt, heeft van Houston een onherkenbare rampzone gemaakt. De overstromingen als gevolg van orkaan Harvey in de grootste stad van Texas worden verergerd door klimaatverandering.

Dat stellen klimatologen en meteorologen. Zeker veertien mensen zijn inmiddels overleden en ruim dertigduizend zijn geëvacueerd. Lees meer in The Guardian.

Klimatoloog Michael E. Mann legt in de Britse krant uit hoe klimaatverandering verband houdt met de ramp die Harvey heeft veroorzaakt in Texas. De zeespiegelstijging, deels te danken aan kustverzakkingen door olieboringen, zorgde volgens Mann voor een hogere stormvloed.

Nederlanders bereiden zich voor op monstertocht in Himalaya

Fietsen op 5.400 meter hoogte, vanuit Tibet naar het basisstation van de Mount Everest. Zaandammer Klaas Bos en Uitgeester Len Vrolijk bereiden zich voor op een monstertocht van 835 kilometer door de Himalaya.

Drie keer per week trainen ze in een speciale hoogtecabine in Alkmaar om te wennen aan fietsen met de helft van de hoeveelheid zuurstof die er normaal is. Het duo fietst voor een lokaal goed doel. Lees hun verhaal in het Noordhollands Dagblad.

Hiker haalt wereldnieuws met filmpje raar wezen in bergen

Een lekker fout, maar toch wel interessant viral-artikeltje. In de bergen van Hsinchu in Taiwan is een vooralsnog onbekend wezen ontdekt. Het beest, of wat het ook mag zijn, lijkt op een levende verzameling haar dat net uit een doucheputje is gevist.

Een hiker spotte het dier afgelopen week en maakte een filmpje, dat zich als een virus over het internet verspreidde. Er wordt volop gespeculeerd, maar het lijkt toch echt om een of meerdere verstrengelde paardenhaarwormen te gaan.

En dan nog dit: surfen tijdens orkaan Harvey

Een enkeling kijkt naar de positieve gevolgen van orkaan Harvey: golven. Check dit surfertje. Ballen heeft-ie sowieso.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

01-09-2017 - Alrik de Jong