Outdoor Journaal: Texas maakt zich op voor extreme orkaan en meer

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag onder meer een naderende orkaan in Texas.

Texas bereidt zich voor op zware orkaan

In de Amerikaanse staat Texas bereiden miljoenen mensen zich voor op de komst van orkaan Harvey. Die groeide vanmorgen uit tot een orkaan in de categorie 2 en de verwachting is dat hij doorgroeit tot categorie 3. Lokale surfers profiteren alvast van het voorstadium.

Over ongeveer 22 uur komt Harvey aan land, zo’n 160 kilometer ten zuiden van Houston. In Texas is het dan nacht. Het is bijna 12 jaar geleden dat de VS door zo’n zware orkaan werd getroffen. In 2005 leidde Wilma tot 22 doden in Florida. Ook op Haïti, Cuba, Jamaica en in Mexico kwamen toen mensen om het leven.

Verwacht wordt dat de orkaan gepaard gaat met veel regen. Ook Houston, de vierde stad van de VS, krijgt te maken met extreme regenval en overstromingen. Inwoners krijgen het advies voor ongeveer een week eten en drinken in huis te hebben.

Belg fietst bijna 7.000 kilometer voor klimaat

Na een fietstocht van tien weken door Europa, die in het teken stond van de strijd tegen de klimaatopwarming, is de Belg Lander Wantens gisteren om 17.20 uur thuis aangekomen. De jongeman berekende dat zijn fietstocht van 6.980 kilometer het milieu zo’n 1,6 ton CO2 heeft bespaard in vergelijking met een autoreis.

“Ik ben superblij, maar helaas zit het er al op”, klinkt het bij aankomst. “Hopelijk kan ik mensen aan het denken zetten, want ik heb veel interessante klimaatinitiatieven bezocht.”

18-jarige teruggevonden hiker deelt zijn verhaal

De 18-jarige Austin Bohanan vertrok twee weken geleden in een bos in Tennessee voor een daghike, maar raakte nadat het weer omsloeg de weg kwijt in Great Smoky Mountains National Park.

Familieleden, vrienden en honderden zochten alles af, maar na elf dagen kwam hij afgelopen dinsdag zelf uit het park gelopen. Op de website van ABC News doet hij zijn verhaal.

En dan nog dit: surfen in Texas

Je dacht bij het bericht over de orkaan waarschijnlijk: ‘Huh, surfen in Texas?’. Ja, met 590 kilometer aan kustlijn kan dat daar ook gewoon. De beste plek is South Padre Island, tegen de grens van Mexico.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

25-08-2017 - Alrik de Jong