Outdoor Journaal: Tsjech beklimt ‘s werelds moeilijkste klif in 20 minuten (en meer)

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag een absurde prestatie van de Tsjechische klimmer Adam Ondra.

Tsjech beklimt ‘s werelds moeilijkste klif in 20 minuten

De 24-jarige Adam Ondra heeft ‘s werelds moeilijkste klif – een schier onmogelijke klim van 45 meter in de Hanshelleren grot in Noorwegen – in 20 minuten beklommen. Een nieuwe mijlpaal in de klimgeschiedenis.

De Tsjechische klimmer was al de eerste mens die een rots met de moeilijkheidsgraad 9b+ (Franse schaal) beklom, iets wat later werd geëvenaard door een andere klimmer. Maar met deze prestatie heeft hij een nieuw level aan de moeilijkheidsgraad toegevoegd. 9c bestond nog niet. Nu wel. Hier vind je meer informatie over de moeilijkheidsgraden in het rotsklimmen.

“Het is bijna niet uit te leggen wat deze prestatie inhoudt”, zegt Nate Berry, hoofdredacteur van UK Climbing. “Vergelijk het met iemand die een seconde afloopt van het wereldrecord van de 100 meter sprint. Eigenlijk onmogelijk, dus.”

Geen rust na Irma, Jose en Katia komt er alweer aan

Orkaan Irma richtte gisteren een enorme ravage aan op Sint-Maarten. De orkaan is onderweg richting VS. En naast Irma razen er op dit moment nog twee orkanen op de Atlantische Oceaan.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft de tropische stormen Jose en Katia geclassificeerd als orkanen. Volgens het NHC halen de windstoten van Jose snelheden tot 120 kilometer per uur. Jose is daarmee een orkaan van categorie 1 op een schaal van 5. Ter vergelijking: orkaan Irma is er een van categorie 5.

Mathieu van der Poel verkiest mountainbike voorlopig boven weg

Mathieu van der Poel laat het klassieke voorjaar op de weg aankomend jaar nog aan zich voorbij gaan. De Nederlandse veldritvedette heeft voorlopig andere ambities. Hij wil eerst de Olympische Spelen van 2020 in Tokio halen als mountainbiker. Daarom wil Van der Poel aankomend jaar graag alle Europese wereldbekerwedstrijden op de mountainbike rijden.

“Voor de Spelen van Tokio lijkt het me redelijk haalbaar om me te selecteren”, laat de Nederlands kampioen veldrijden in gesprek met het Algemeen Dagblad weten. “Voor mij zal het gemakkelijker zijn om op de mountainbike naar Tokio te gaan dan voor de wegwedstrijd. Zeker als ik kijk naar de medaillekansen”, licht hij zijn voorkeur toe. Lees meer op Wielerupdate.

En dan nog dit: briljante shortfilm over vissen op de Seychellen

De Seychellen, officieel de Republiek der Seychellen, vormen een land en archipel in Afrika ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1.600 kilometer ten oosten van het Afrikaanse continent.

De Seychellen bestaan uit meer dan 115 eilanden. Vissen is daar een paradijs. Check deze heerlijke shortfilm.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

07-09-2017 - Alrik de Jong