Outdoor Journaal: supergolven in Japan door tyfoon, Fries forenst week lang in kajak en meer

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag heroïsche Sherpa’s, niets vrezende Japanners en een prettig gestoorde Fries.

Supergolven in Japan door tyfoon

Japan staat niet bekend om haar perfecte surfcondities, maar af en toe is het voor surfers feest in het land van de rijzende zon.

Zoals nu, tijdens het tyfoonseizoen. Als de juiste tyfoon over het juiste gebied raast, ontstaan er supergolven. Bewijs? De surfers Kenta Hayashi, Munetoyo Tanaka, Shuji Nishi, Keijiro Nishi, Joe Azuchi en Momoto Tsuzuki maakten afgelopen weekend deze video.

Sherpa’s redden klimmers op de Mount Everest

De Mount Everest eist jaarlijks aardig wat levens. Steeds meer onervaren klimmers gaan op expeditie, de gidsen gaan in dat geval voor het geld in plaats van de veiligheid, volgens een nieuw reddingsteam in de Himalaya.

Het reddingsteam bestaat uit Sherpa’s, een oorspronkelijke Tibetaans volk. Onder leiding van Ang Tshering Lama staan de lokale reddingswerkers, die de omgeving beter kennen dan wie dan ook, staan ze ieder moment van de dag klaar om in actie te komen. In deze video zie je hoe ze hun eigen levens riskeren om in nood geraakte klimmers te redden. Helden!

Fries forenst week lang in kajak

De 62-jarige Carel van Leeuwen snapt het. Waarom in een auto naar het werk, als het ook per kajak kan? Vanuit zijn woonplaats Sneek ging hij afgelopen week iedere dag per kajak naar zijn werk in Leeuwarden, Heerenveen, Franeker of Drachten.

Normaal gesproken probeert de muziektherapeut dit iedere dag te doen, maar nu zijn vriendin en zoon op vakantie waren, bond hij een tent, slaapzak en schone kleren op zijn kajak en peddelde hij een week lang tussen zijn werklocaties. In totaal voer hij 170 kilometer, bijna even lang als de Elfstedentocht.

En dan nog dit: downhill mountainbiken in Val Di Sole

Onlangs bespraken we op Outdoor Manners de beste mountainbikeroutes in de Alpen. Deze had daar ook prima bij gekund, al is dit wel het een route voor experts.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

07-08-2017 - Alrik de Jong