Outdoor Journaal: van straatjochie in Durban tot ongekend surftalent (en meer)

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag onder meer het verhaal van de Zuid-Afrikaanse Ntando Msibi.

Van straatjochie in Durban tot ongekend surftalent

Ntando Msibi heeft een prachtige kop, stralende lach en surfmoves om te benijden. En een levenservaring waarmee je drie mensenlevens kunt vullen.

Hij groeide op in een achterbuurt in het Zuid-Afrikaanse Durban, niet de beste plek om de wereld te verkennen. En tot overmaat van ramp overleed zijn moeder ook nog op zijn negende, waardoor hij op straat terecht kwam.

Na een paar jaar op straat geleefd te hebben, raakte hij in aanraking met surfen via de stichting Surfers not Street Children. Want ja, Druban heeft heel veel niet, maar wel golven om op te surfen. Inmiddels is Ntando 19 jaar en wordt het talent goed begeleid door de stichting, die gefinancierd wordt door onder meer de World Surf League, een paar surfmerken en andere sponsoren.

Premier Dominica: vrees voor slachtoffers en veel schade door orkaan Maria

De premier van Dominica houdt er rekening mee dat de orkaan Maria slachtoffers op zijn eiland heeft gemaakt. “Mijn grootste angst is dat we wakker worden met nieuws over zwaargewonden en mogelijk doden door aardverschuivingen als gevolg van zware regenval”, schrijft Roosevelt Skerrit op Facebook.

Hij heeft verscheidene mensen gesproken en die hebben allemaal schade aan hun huis. De eerste berichten wijzen volgens de premier op grote schade op het eiland, maar de werkelijke omvang wordt pas duidelijk bij daglicht. Op Dominica, in de Caribische Zee, wonen zo’n 74.000 mensen.

Hiker beklimt Snowdon in onderbroek en raakt onderkoeld

Op de Ben Nevis na is Snowdon met 1.085 meter de hoogste berg van Engeland. Het is er bijna altijd guur, bewolkt en winderig. Maar dat weerhield de 19-jarige Nathan French er niet van om de berg in onderbroek te beklimmen.

French deed het voor een goed doel, maar zijn ludieke actie liep af met een heftige onderkoeling. “Ik trilde helemaal en raakte in paniek. Mijn vader, die me in normale kleding bijstond, belde daarom een ambulance.” De jongeman heeft wel 1.000 pond ingezameld.

En dan nog dit: surfen in Durban

Over surfen in Durban gesproken. Kan dus prima.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

19-09-2017 - Alrik de Jong