Outdoor Manners Report: kamperen op een vlot tijdens Camp the Night

Cool festival verspreid over vier pop-up campings in Amsterdam

Waar we normaal gesproken de stad vermijden in het weekend, besloten we afgelopen weekend met goede moed naar Amsterdam te trekken. Want: Camp the Night, een kleinschalig festival verspreid over vier pop-up campings in Amsterdam.

Kamperen in Amsterdam, dat lijkt ons wel wat. Weer eens wat anders dan die hangtent aan de Mont Blanc. Organisator Campspace, dat gezien kan worden als het Airbnb voor tentplekken, heeft voor Camp The Night unieke locaties gekozen: het gras van het Olympisch Stadion, het dak van hotel NEST, twaalf kunstwerken in IJburg en de drijvende tuin bij De Ceuvel in Amsterdam-Noord.

camspace, camp the night
Outdoor Manners gaat voor de drijvende tuinen van de de Cuevel

Om toch een beetje outdoor te blijven, kiezen wij voor De Ceuvel, waar we overnachten op een tent op een vlot. De drijvende tuin is alleen te bereiken met een bootje, blijkt na aankomst. Maar eerst een speciaal bier op het terras Café de Ceuvel, terwijl de wolken plaatsmaken voor een voorzichtig zonnetje.

De Ceuvel is een duurzame werkplaats voor creatieve en sociale ondernemingen, met het café als basiskamp. Easy going sfeertje, eten en drinken dat een stapje verder gaat dan organic food (maar toch no-nonsense) en een esthetisch perfecte versmelting van kunst, natuur en het industriële Amsterdam-Noord.

Wankel bootje naar de drijvende tuin

Via het wankele bootje – dat wordt nog wat in de nacht – trekken we onszelf met een touw naar de drijvende tuin, waar onze Ohnana-tent op ons staat te wachten op een vlot. Voordeel van deze tent: houdt warmte en licht buiten. We spraken eerder al het Nederlandse brein achter Ohnana, het interview lees je hier.

campspace, camp the night
Outdoor Manners’ Alrik de Jong ziet er blij uit op zijn vlot

Tijdens een door Café de Ceuvel georganiseerd diner ontmoeten we de andere festivalgangers. Relaxt publiek, waar we wel een feestje mee kunnen vieren. Wat ook gaat gebeuren, want na de vegetarische maaltijd organiseert Beats on a Boat, ook gevestigd op De Ceuvel, livemuziek op een woonboot.

Beats on a Boat

Het festival is aan. Hier geen speciaalbier, maar gewoon blikjes voor een euro. Geen opsmuk, wel een fijn scala aan artiesten. De Nederlandse en Engelse singer-songwriters JARA en Matt Arthur trappen af met een paar spatzuivere liefdesliedjes. Prettig.

campspace, camp the night
Singer-songwriters JARA en Matt Arthur

Waar het mierzoete duo het publiek stil kreg, zorgt de Australische one-man-act Coast & Ocean er met zijn combinatie van tokkelmuziek en hip-hop voor dat de voetjes van de vloer gaan. De internationale klezmerband Payazen!’s Cat speelt met heerlijke balkanmuziek uiteindelijk het dak eraf. Letterlijk, het kalk spat vanaf het plafond uit de voegen.

De avond gaat over in de nacht en zoals het op een festival gaat, ontstaan er feestende, drinkende en babbelende groepjes mensen, artiesten en publiek door elkaar. En zoals verwacht – of nee, gehoopt – vliegt er ook een kampeerder het water in vanaf het wankele bootje dat naar haar tent moest leiden. Liep allemaal goed af, hoor.

Koffie, croissants en yoga

‘s Ochtends worden we wakker van het geklots tegen ons vlot. Croissants en koffie zijn geregeld, net als een yogales om weer op kracht en energie te komen. Voor herhaling vatbaar dit. “Gaat ook gebeuren”, zegt Hugo van Campspace. “We zijn mogelijkheden in Londen en Praag aan het verkennen.”

camp the night, campspace
Meer foto’s

Klikken en scrollen voor een heldere weergave…

Meer leuke content? Like ons op Facebook

14-08-2017 - Alrik de Jong