Patagonia stopt 45 jaar technische ontwikkeling in één slaapzak

Hommage aan bergbeklimmer Yvon Chouinard

Best vreemd, een outdoormerk dat in haar bestaan nog nooit een slaapzak op de markt heeft gebracht. Maar na 45 jaar komt het er dan eindelijk van: Patagonia lanceert een lijn mummieslaapzakken.

Mister Patagonia

De slaapzak komt niet uit de lucht vallen. In 1972 stikte Yvon Chouinard, bergbeklimmer en oprichter van Patagonia, voor zichzelf al een slaapzak die niet eens zo gek veel afwijkt van het huidige model.

Hij vulde het ontwerp met ganzendons en zorgde ervoor dat het model sterk, warm en licht genoeg was voor zijn expedities in de bergen. De slaapzak vormde de basis van het ontstaan van Patagonia, maar werd zelf nooit geproduceerd.

De slaapzak vormde de basis van het ontstaan van Patagonia, maar werd zelf nooit geproduceerd. De 850 Down Sleeping Bag, zoals het model heet, is dan ook een hommage aan het ontwerp van de inmiddels 80-jarige Chouinard, nog steeds een bedreven buitensporter, zij het wat minder extreem dan in de goede oude tijd.

‘45 jaar aan technische ontwikkeling en ervaring komen terug in deze slaapzak, die in al die tijd is geperfectioneerd tot dit eindproduct’, pretendeert het merk in de promotievideo. Dat product is gemaakt van 100 procent Quantum Pertex, een superfijn weefsel van nylon dat sterk en ultralicht is.

patagonia slaapzak

Er komen drie varianten van de slaapzak op de markt: een die geschikt is tot 1 graad onder het nulpunt, een die geschikt is tot 7 graden onder nul en een hybride model dat zelf de temperatuur regelt. Vanaf ongeveer 300 euro bestel je er een.

Mini-documentaire: Yvon Chouinard, Final Product

In zijn jonge jaren spendeerde Chouinard de helft van het jaar in de Alpen, waar hij leefde van zo’n 50 cent per dag. Tegenwoordig houdt Mister Patagonia van de slaapzak zich vooral bezig met duurzame ontwikkeling. Check hieronder de minidocumentaire over deze pionier.

Wil je nu direct de wildernis in? Doe het dan direct ook goed, zoals deze avonturier met zijn boomhut en skatepool.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

21-03-2017 - Alrik de Jong