Door het oog van de reisfotograaf #3: in gesprek met avonturier Roy Mosterd

'Geniet van de natuur, maar doe er ook iets voor terug'

Iedereen kan tegenwoordig mooie foto’s maken en bewerken op zijn smartphone. Maar een professional ben je niet zo maar. Elke week brengen we een ode aan een reisfotograaf die ons inspireert. Ditmaal de avontuurlijke Roy Mosterd (25) uit ‘s-Gravenzande; fotograaf en avonturier.

Hoe is de passie voor fotografie ontstaan?

Mijn vader nam mij als kind al mee op fototripjes. We gingen dan een stukje rijden met de auto en stopten op verschillende plekken om foto’s te maken. Ik heb tijdens die trips van mijn vader geleerd hoe een spiegelreflexcamera werkt en dat fotograferen meer is dan alleen richten en schieten. De echte passie begon pas later. Eigenlijk is het voortgekomen uit het filmen. Tijdens wintersportvakanties met familie of vrienden filmde ik iedereen met een GoPro en maakte ik vakantiefilmpjes. Al snel kwam ik er achter dat een GoPro niet de ideale camera is om anderen mee te filmen. Daarom kocht ik mijn eerste eigen spiegelreflexcamera, de Canon 60D. Naast het filmen begon ik al snel meer te fotograferen.

Welke extreme sporten beoefen je zelf?

In de zomer ben ik vooral aan het surfen. Dat doe ik nu ongeveer vijf jaar, zo’n beetje elke dag als er golven zijn. In de winter ben ik zo veel mogelijk in de bergen om te snowboarden en dan vooral om te freeriden. Ik vind het echt geweldig om twee uren te hiken voor een afdaling van een paar minuten. Snowboarden doe ik nu denk ik al tien jaar, daarvoor heb ik altijd geskied. Ik heb in 2013 een opleiding voor snowboardleraar gedaan, maar ik heb eigenlijk geen seconde officieel les gegeven. Rens de Wild, die me opleidde, is inmiddels een goede vriend en partner in crime in de bergen. Hij vroeg mij een jaar na mijn opleiding mee om te fotograferen in de backcountry en de rest is geschiedenis. Ook mountainbike ik sinds kort soms en in de toekomst wil ik meer klimmen.

roy mosterd, reisfotograaf
Rens de Wild, de eerste foto van mijn eerste samenwerking

Kun je kort omschrijven hoe je leven eruit ziet?

Ik woon sinds een jaar samen met mijn vriendin, Shirly, in ons eigen ontworpen Tiny House. Momenteel wonen we in het Westland dicht aan de kust. Het huisje zorgt ervoor dat we weinig financiële druk hebben, zodat wij de ruimte hebben om te reizen en onze passies te kunnen uitoefenen. Een ander groot doel met ons huisje, is om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten. We zijn op de watervoorziening na onafhankelijk van het net.

Naast het fotograferen en grafisch ontwerpen, werk ik in Nederland bij Dreams, een surf- en skatewinkel/school. Het is supertof om mensen kennis te laten maken met je passies. Het ideale is dat ik voor en na mijn werk vaak kan surfen met mijn collega’s. Ik krijg bij Dreams veel ruimte om in het winterseizoen eropuit te trekken. Vanaf september begint voor mij het seizoen voor tripjes en projecten. Vorige winter zat ik samen met Shirly drie maanden lang in Oostenrijk. Dit jaar gaan we meer verschillende locaties bezoeken. Slovenië, Oostenrijk, Italië, Portugal en Mongolië staan tot nu toe op de planning voor de komende maanden. Ik ben dan natuurlijk vooral gefocust op fotografie. Shirly heeft thuis paarden, dus die kan niet altijd mee.

roy mosterd, reisfotograaf
Shirly na de eerste poederdump 2017

Welke plekken zijn je het meest bijgebleven?

Er zijn best wel veel plekken waaraan ik nog vaak terugdenk, maar het zijn vooral de ervaringen die mij bijblijven. In 2015 was ik bijvoorbeeld met goede vrienden en snowboardgidsen Rens de Wild en Stephan Verheij op pad bij de Weißsee, zoekende naar een gletsjergrot. Het was mistig en het sneeuwde, waardoor het voelde als the middle of nowhere. Na een sneeuwschoenwandeling van ongeveer anderhalf uur kwamen in de buurt van waar de ingang van de grot zou moeten zijn. Ik zette een paar passen op een kleine heuvel en toen ik opkeek, doemde een enorme muur van ijs op, met een grote opening.

We konden enorme stukken door deze grot snowboarden, wat prachtige foto’s opleverde. Op een gegeven zag ik de wolken openbreken, waardoor meer licht de grot binnenkwam en de berg aan de overkant zich onthulde. Ik richtte mijn camera, draaide snel aan mijn diafragma en schoot. Ik checkte eigenlijk niet eens het resultaat, omdat ik mij moest concentreren op Stephan, die op het punt stond om weer door de grot te gaan boarden. Achteraf bleek het een van mijn favoriete foto’s tot nu toe.

Roy mosterd, reisfotograaf
Rens de Wild in de gletsjergrot

Welke bestemming staat bovenaan je lijstje om ooit nog eens te bezoeken?

Wat hoog op mijn lijstje staat is IJsland en dan het liefst als het lekker koud is. Het zou ultiem zijn als ik op één dag kan hiken, snowboarden en wintersurfen. Daarnaast is IJsland natuurlijk enorm fotogeniek.

Deze winter staat snowboarden in Mongolië op de planning. Ik ga dan mee om alles vast te leggen en natuurlijk om zelf vette lijnen te snowboarden. Dat had ik twee weken geleden nooit bedacht, maar het kwam op mijn pad. Dat vind ik eigenlijk nog het mooiste: bestemmingen bezoeken waaraan je in eerste instantie niet zou denken.

Heb je wat tips voor actiefotografie?

Mijn eerste tip: neem een goede verzekering voor je gear en leer accepteren dat er soms dingen kapot gaan. Ik ben daar inmiddels een expert in geworden. Afgelopen winter sneuvelde mijn camera door de lage temperaturen. Ik had natuurlijk wel een camera nodig, dus kocht ik er weer een. Helaas hield deze het ook maar vier maanden vol. Risico van het vak.

Verder is het belangrijk om te weten dat de kans heel klein is dat je veel geld gaat verdienen met deze vorm van fotografie. Je kunt er wel geld mee verdienen, maar eerst moet je een hoop van je eigen geld en tijd investeren. Het is daarom belangrijk dat je fotografeert en reist omdat het je passie is.

Voor surffotografie geldt dat je gewoon zo veel mogelijk het water in moet gaan. Als je veel tijd in zee doorbrengt, zul je meer een meer de golven kunnen lezen, zodat je in kunt schatten waar de golven precies gaan breken en waar de surfers hun bochten gaan draaien. Daar kun je dan op inspelen met je compositie. Het licht speelt natuurlijk een grote rol tijdens het fotograferen. Ik vind zelf de tijd rond de opkomende zon het beste moment om te fotograferen. De golven worden dan namelijk vanaf de voorkant belicht.

roy mosterd, reisforograaf
Brian van Vliet, dansend met de zonsopkomst, op onze homespot Ter Heijde

In de bergen is het belangrijk dat je altijd een gids meeneemt, die weet waar je naartoe moet en bovenal alle risico’s kan inschatten. Luister ook altijd naar zijn advies en als er twijfel is over de gevaren, doe het dan niet.

roy mosterd, reisfotograaf
Stephan Verheij, Tim van Houtteghem en Phil Wilkinson tijdens de beklimming van de
Großglockner

Wie is je grote inspiratiebron?

Als het gaat om fotografie, is Chris Burkard mijn grote voorbeeld. De foto’s die hij maakt geven je echt een overweldigend gevoel. De plekken die hij bezoekt, zijn ook ongelofelijk. Eigenlijk is Chris Burkard een ontdekkingsreiziger en avonturenfotograaf ineen. Bij hem staat het landschap centraal en de persoon of actie is een mooie toevoeging om het plaatje compleet te maken. Ik merk dat ik dat in mijn eigen foto’s ook steeds meer terugzie.

Als het gaat om outdoor sports, is Jeremy Jones mijn grote held. De lijnen die hij gereden heeft, zijn indrukwekkend. Voor zijn afdalingen brengt hij altijd een offer, in de vorm van lopen en kamperen in de vrieskou. Dit sluit ontzettend aan bij mijn eigen filosofie. Ik zeg altijd dat we moeten proberen om zo veel mogelijk te genieten van wat de natuur ons biedt, maar dat we daarvoor ook iets terug moeten doen.

roy mosterd, reisfotograaf
Stephan Verheij aan de achterkant van de Kitzsteinhorn

Waar ben je het meest trots op?

Dat vind ik een hele lastige vraag, omdat ik natuurlijk belevingen bij bepaalde foto’s heb die dat plaatje voor mij speciaal maakt. Ik ben ook erg kritisch op mijn eigen werk, waardoor ik mijzelf constant wil verbeteren. Met de foto met de ijsgrot ben ik nog steeds erg blij. Het moment uit mij ‘carrière’ waar ik het meest trots op ben, is dat mijn korte snowboardfilm Fernweh tijdens het Freeride Film Festival in première ging en in de grote zaal van Tuschinski draaide.

Mocht je buiten deze vragen nog wat kwijt willen… Feel free!

Volg je passies. Soms zijn de gebaande paden niet per se de paden die naar het leven leiden dat je wilt. Voor mij gold dat ook. Ik heb uiteindelijk nooit een officiële opleiding afgerond. Met mijn VWO-diploma op zak werd ik hierop wel eens aangekeken. ‘Dat is toch zonde’, werd er dan gezegd. Ik heb er echter nooit spijt van gehad.

roy mosterd, reisfotograaf
Lowie van der Waerdt, verwonderd door de schoonheid van de bergen

Meer inspirerende reisfotografen vind je hier.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

17-09-2017 - Alrik de Jong