Door te reizen leef je langer en gelukkiger, aldus de wetenschap

Pak je backpack en ga op pad

Een half jaar trekken door Zuid-Amerika, een backpackreis door Azië of gewoon een paar weken door Australië met een camper. Tegenwoordig is het allemaal de normaalste zaak van de wereld en dat is maar goed ook. Reizen is namelijk gezond, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Een reis plannen heeft positieve invloed op je welzijn

Uit deze studie uit 2002 van de Universiteit van Surrey blijkt dat mensen die regelmatig een reis plannen zich beter en gezonder voelen. Met een trip in het verschiet heb je iets om naar toe te leven en je op te verheugen. Dit is goed voor je welzijn.

Uit dit onderzoek uit 2014 blijkt zelfs dat mensen meer genot halen uit het plannen van een reis dan uit het kopen van nieuwe kleding of gadgets.

Reizen WANT 7

Reizen verlaagt het risico op een hartaanval

Uit een onderzoek van Framingham Heart Study bleek dat mensen die meerdere jaren achter elkaar niet op vakantie gaan 30 procent meer kans hebben op een hartaanval.

Uit een andere studie, gesponsord door National Institutes of Health, blijkt dat mensen die regelmatig op vakantie gaan 21 procent minder kans hebben om te overlijden door welke reden dan ook en 32 procent minder snel overlijden door een hartziekte.

Reizen WANT 3

Reizen verkleint de kans op depressies

Mensen die minder dan één keer in de twee jaar op vakantie gaan hebben eerder te maken met stress en depressie dan mensen die twee keer per jaar of vaker een trip maken. Dit blijkt uit deze studie van de Marshfield Clinic in Wisconsin.

En uit een onderzoek van de American Psychological Association blijkt bovendien dat jouw stress vermindert als je regelmatig uit de omgeving stapt die de stress veroorzaakt.

Reizen WANT 8

Vakantie is goed voor je slaapritme

Of je nou door de straatjes van Bangkok slentert of in Canada aan het survivallen bent, je beweegt tijdens een reis meer dan in je dagelijkse leven. Tenzij je voor een luie strandvakantie kiest, maar daar gaan we niet vanuit.

Daarnaast is reizen een goede manier om je rust en slaap te pakken. Omdat je overdag vaak actief bezig bent, slaap je vaak vroeg en goed. Een jetlag is het enige nadeel. In dit onderzoek lees je hoe je die jetlag kunt beperken.

Reizen WANT 2

Herinneringen winnen het van materiaal

Volgens een studie van Cornell in 2010 heeft reizen een positievere invloed op je welzijn dan materiaal.

Een levenslange ervaring wint het nou eenmaal van een iPad die over drie jaar ergens in een laadje ligt. Twijfel je tussen een nieuwe auto en een verre reis? Wij zouden het wel weten.

Reizen WANT 10

Backpack kopen

Voordat je op reis gaat heb je toch wel het nodige materiaal nodig, waaronder een goede backpack. In dit artikel lees je waarop je moet letten als je een rugtas voor op reis wil aanschaffen.

backpack kopen, reizen

Dit artikel verscheen eerder op WANT.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

20-06-2017 - Alrik de Jong