De man die 36 kilometer voor de finish van een 10.000 kilometer lange run instortte

'Ik wilde laten zien waartoe de menselijke geest in staat is'

Samir Singh, een 44-jarige ultrarunner uit India, naderde deze week het einde van krankzinnige run: 100 dagen lang 100 kilometer hardlopen. In totaal 10.000 kilometer. Hij was er bijna, maar zijn lijf gaf het 36 kilometer voor de finish op.

Singh bleef om precies te zijn steken op 9.964,19 meter, bijna een kwart van de omtrek van de aarde. Vier dagen voor het einde werd hij met een darminfectie opgenomen in het ziekenhuis, op dat moment woog hij nog maar 40 kilo. Artsen hadden één advies: stoppen.

Maar de Indiër liep ondanks hoge koorts de volgende dag gewoon verder. Wel met vertraging, waardoor hij op de laatste dag 150 kilometer moest lopen. Tot het allerlaatste atoom aan energie strompelde Samir Singh door; op 114 kilometer stortte hij letterlijk in.

The Faith Runner

Zaterdag 29 april begon de Indiër met frisse moed aan zijn extreme uitdaging. Hij verwierf een bijnaam als The Faith Runner, doordat hij uit spirituele overtuiging liep. “Ik wilde laten zien waartoe het uithoudingsvermogen van de menselijke geest in staat is”, zegt hij tegen Agence France-Presse.

Singh leefde van 200 roepie (2,67 euro) per dag. “Inclusief de training moest ik het negen maanden lang doen zonder baan. Mensen kwamen op een gegeven moment naar me toe met schoenen, kleren en andere donaties”, aldus de 1.70 meter lange hardloopcoach.

Zo werd er ook een Facebookcampagne opgericht, door de in Bombay woonachtige documentairemakers Vikram en Vandana Bhatti. Ongeveer op de helft van zijn uitdaging ontmoette hij het duo. Zij waren het die Samir Sing omdoopten tot The Faith Runner. Dit leverde hem uiteindelijk een populariteit op die logischerwijs wordt vergeleken met Forrest Gump.

samir singh
Bron: Youtube

Het is nog lang niet gek genoeg voor Samir Singh

De ultrarunner heeft aangegeven zo snel mogelijk aan te willen sterken voor zijn volgende uitdaging: een run van 40.000 kilometer, ruwweg de complete omtrek van de aarde.

“Maar daarvoor is eerst veel rust nodig. Ik heb mijn moeder lang niet gezien, ze zal wel schrikken van mijn magere gezicht. Ik ben in ieder geval blij dat er zoveel mensen betrokken waren bij mijn run.”

Meer leuke content? Like ons op Facebook

08-08-2017 - Alrik de Jong