Treurig gezicht: laatste stukje sneeuw van Schotland smelt weg

'Rond deze periode hoort het op veel plekken nog wit te zijn'

Treurige beelden vanuit Schotland. Sphinx, het laatste stukje sneeuw in de Schotse hooglanden, ligt er verloren bij. Het doet er alles aan om niet te smelten, maar dat gaat dit weekend vermoedelijk toch gebeuren.

Sphinx ligt in Garbh Choire Mor in de Schotse bergketen Cairngorms, een gebied waar normaal gesproken het hele jaar door sneeuw ligt.

Onderzoek naar sneeuw in Schotland

Sneeuwonderzoeker Ian Cameron doet al jarenlang onderzoek naar sneeuwval in Schotland en specifiek in dit gebied. “Rond deze periode horen hier nog tussen de vijftig en honderd plekken te zijn met sneeuw. Vorig jaar waren dat 82, dat jaar ervoor zelfs 678”, zegt hij tegen The Guardian.

In de afgelopen driehonderd jaar is het laatste stukje sneeuw in Schotland zes keer eerder verdwenen; in 1933, 1953, 1959, 1996, 2003 en 2006. De grond waarop Sphinx ligt te wachten op zijn noodlot, ligt eigenlijk altijd in de schaduw. Sinds de kleine IJstijd heeft de plek bij elkaar opgeteld nog geen maand daglicht gezien.

Sphinx en zijn broertje

Naast Sphinx ligt er nog een klein stukje sneeuw in Schotland, dat met de weersvoorspellingen in acht genomen ook een dezer dagen wegsmelt. Dat stukje ligt op de berg Aonach Beag.

In augustus stelde de onderzoeker al vast dat er voor het eerst in elf jaar tijd geen sneeuw was waar te nemen op de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittanniƫ.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

21-09-2017 - Alrik de Jong