Duiken in Europa: 7 plekken om de wondere onderwaterwereld te ontdekken

Kijk eens wat dichterbij dan de Malediven, in IJsland bijvoorbeeld

Bij een duiktrip denk je al snel aan Egypte of de Malediven, maar kijk ook eens in Europa. We noemen nu zeven prachtige bestemmingen om te duiken, maar dit is slechts een greep uit de talloze mooie wateren van ons continent om te ontdekken.

Silfra, IJsland

duiken, europa, ijsland

Wat IJsland boven water is, is IJsland onder water ook: buitenaards mooi. Als je je niet laat afschrikken door koud water, kun je hier je hart ophalen in een van de meest heldere duikspots ter wereld: Silfra.

Je hebt in dit magisch mooie water zicht tot 100 meter. Behoorlijk ver. Het draait hier niet om vissen of ander leven, maar om een krankzinnig heldere wereld met prachtige kleurcontrasten en ruige onderwaterkliffen.

Gozo, Malta

duiken, europa, malta

Ervaren duikers knikken direct instemmend. Hier moet je geweest zijn als je van duiken houdt, je treft hier namelijk twee geologische fenomenen naast elkaar. Althans, tot voor kort. Het Blauwe Raam (Azure Window) is eerder dit jaar ingestort.

Maar de Blue Hole is er nog wel, een 80 meter lange kalksteengrot met een enorme verscheidenheid aan leven, waaronder octopussen, zeepaardjes en zeldzame borstelwormen.

Overigens is het Blauwe Raam sinds de instorting extra populair onder duikers. Nu is het een zeldzame onderwater-ruïne van de rots die nog zo’n prominente rol had in Game of Thrones.

Azoren, Portugal

De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan op een afstand van 1.370 kilometer van het Iberisch Schiereiland en op 2.34o kilometer van het Amerikaanse vasteland. Officieel behoren ze tot Portugal en dus maken ze deel uit van de Europese Unie.

Hier kun je duiken met een van de snelste vissen ter wereld: de grote blauwe haai. Deze haaiensoort is overigens niet geheel ongevaarlijk, maar er is in de onderwaterwereld bij de Azoren gelukkig nog veel meer te beleven.

Sardinië, Italië

duiken, europa, sardinie

In Italië kun je op heel veel plekken erg mooi duiken, rond Sardinië ook. Wat je hier sowieso niet mag missen zijn de scheepswrakken die dateren uit de Tweede Wereldoorlog.

Veel schepen zijn hier gezonken door zeemijnen of aanvallen van Britse onderzeeërs. Populaire wrakken zijn de KT12, Entella en Isonzo.

Egeïsche Zee, Griekenland

duiken, europa, chios

De mooiste duiklocaties in Griekenland vind je in de Egeïsche Zee. De wateren rond de eilanden Mykonos, Naxos, Santorini en Chios vormen samen misschien wel het meest paradijselijke onderwatergebied van Europa.

Het meest populair is Chios. Smalle doorgangen, schuine wanden, een kleurrijk koraal en zeldame visjes. Maar probeer vooral ook de voorbij zwemmende tonijnen en zeeschildpadden te spotten.

Lofoten, Noorwegen

duiken, europa, lanzarote

Noorwegen is de parel van Europa. Je kunt er niet alleen subliem wildkamperen en hiken, maar ook duiken behoort tot de opties. Althans, als je niet bang bent voor koud water.

Ga in Noorwegen duiken in de wateren bij Lofoten, een eilandengroep ten noorden van het land. In tegenstelling tot het koude water van IJsland, vind je hier juist wel veel leven. Kelpbossen, algenvelden, zee-egels, heilbotten, zeewolven, kwallen en zo kunnen we nog even doorgaan. Go!

Lanzarote, Canarische Eilanden, Spanje

duiken, europa, lanzarote

Bij verschillende Canarische Eilanden kun je mooi duiken, maar de meest unieke ervaring beleef je in de zee bij Lanzarote.

Hier kun je duiken met manta’s, enorme adelaarsroggen. Dit is overigens lang niet het enige dier dat hier rondzwemt.

Duiken in Europa zonder duikfles

Toekomstmuziek, maar er is een kristal ontwikkeld dat zuurstof uit de omgeving kan absorberen. Lees hier meer over Aquaman Crystal, dat duikers op een dag in staat stelt hun duikfles thuis te laten.

aquaman crystal, duiken, europa

Meer leuke content? Like ons op Facebook

26-10-2017 - Alrik de Jong