Outdoor Talks: rapper Sef vertelt over zijn inspirerende reis door Nepal

Een nieuwe song met de geluiden uit de Himalaya

Outdoor Talks: een rubriek waarin we inspirerende mannen of vrouwen spreken, al dan niet naar aanleiding van een actualiteit. Dit keer is het woord aan Sef.

Liefhebbers van Nederlandstalige rap en popmuziek is het waarschijnlijk niet ontgaan, maar Yousef Gnaoui heeft onlangs een nieuwe track uitgebracht en dat is niet zomaar een nummer. De rapper, die beter bekend staat als Sef, haalde zijn inspiratie voor Vieren namelijk uit een reis naar Nepal die hij samen met de Dopper Foundation heeft gemaakt.

sef, dopper, nepal

Het geluid van Nepal

De reis was de perfecte kans om een droom waar hij al langer mee liep tot uitvoering te brengen. “Ik liep al heel lang met het idee om met een field recorder op reis te gaan, de geluiden van daar op te nemen en er dan muziek van te maken. Deze reis naar Nepal paste daar perfect bij. Daarnaast is het ook nog eens een mooi project, dus was het voor mij een echte no-brainer.”

Op een duurzame manier hulp bieden

Naast de projecten was de rapper ook onder de indruk van de natuur en de cultuur die Nepal rijk is. Toch waren het vooral de inwoners die hem het meeste zijn bijgebleven. “De veerkrachtigheid van de mensen daar is echt wel heel bijzonder om te zien. Niet lang geleden werden ze getroffen door zware aardbevingen. Mensen die al bijna niks hadden, moesten weer helemaal opnieuw beginnen. Ze hebben geen keuze en doen dat dan ook gewoon. Het is mooi om te zien dat mensen zoveel kracht ergens vandaan halen.”

“Als je alleen geld geeft om iets tijdelijk op te lossen is het als een druppel op een gloeiende plaat. De Dopper Foundation werkt juist aan duurzame projecten die de inwoners zelf kunnen onderhouden. Deze aanpak helpt de mensen in Nepal om zelf tot oplossingen te komen en problemen op te lossen. Zo wordt het land niet alleen op de korte, maar op de lange termijn geholpen.”

Neem niet alles zomaar voor lief, aldus Sef

We zien in het nieuws vooral de aardbevingen, overstromingen en armoede, maar wat mensen vergeten is dat Nepal een kleurrijk en bruisend land is. En die kant mag als het aan Sef ligt ook belicht worden. Daarom was hij zo enthousiast was om mee te gaan.

“Omgevingsgeluid, muziek, mensen die praten. Van alles heb ik opgenomen om uiteindelijk een soort audiocollage te kunnen maken van wat ik daar allemaal gezien, geproefd en gehoord heb.” Bij terugkomst is hij alles gaan terugluisteren en vervolgens de studio ingedoken.

Het resultaat is zijn nieuwe track genaamd Vieren. Een ijzersterk nummer dat niet alleen draait om de geluiden uit Nepal, maar ook om iets waar we allemaal mee te maken hebben. “De boodschap achter Vieren is dat je af en toe stil moet staan bij wat je allemaal hebt in plaats van keihard door het leven te sjezen. Ik zie het om me heen vaak gebeuren, maar ik heb er zelf ook wel eens last van. Daarom is het goed om zo nu en dan een soort reminder aan jezelf te geven.”

Nu hij weer terug is, gaat Sef weer over op de orde van de dag. “In september begin ik aan het tweede gedeelte van mijn tour. Daar heb ik ontzettend veel zin in en tussendoor ben ik in de studio aan het werk. Ik wil gewoon graag weer aan een nieuw album werken.” De trip naar Nepal was een mooie kans voor Sef om een droom tot uitvoering te brengen en de rapper staat dan ook zeker open voor meer van dit soort initiatieven.

“Ik ben er niet actief naar op zoek, maar als er iets tofs langskomt dat bij mij past, dan sta ik daar zeker voor open. Ik heb daarin niet een bepaald doel voor ogen. Het moet gewoon goed voelen.”

Meer leuke content? Like ons op Facebook

30-08-2017 - Thomas Aalderink