Kajakkers maken voor het eerst tocht om Zuidelijke Shetland Eilanden

11 dagen lang peddelen rond de Antarctische Archipel

Voor het eerst hebben kajakkers een ronde rondom de zuidelijke Shetland Eilanden, zo’n 120 kilometer van het vasteland van Antarctica, voltooid. Deze epische tocht van meer dan 160 kilometer nam 11 dagen in beslag.

De Chilenen Cristian Donoso en Exequiel Lira en de Spanjaard Roger Rovira schreven geschiedenis door als eerste kajakkers deze route te voltooien. Natuurlijk hadden zij dit record als voornaamste motivatie, maar tussen het afzien door, hadden zij zich voorgenomen ook te gaan genieten van de indrukwekkende ijsmassa’s en vergezichten.

shetland eilanden
Foto: Facebook Cristian Donoso

Kijkend naar de foto’s moet dat zeker gelukt zijn. Elf dagen lang peddelden zij hun armen lam in extreme weerscondities. Per dag legden zij gedurende 5-6 uur gemiddeld zo’n 14 kilometer af en dat ging lang niet altijd van een leien dakje. Zo hadden zij te kampen met windstoten van 40 km/u en golven van – hou je vast – 5 meter hoog.

Onderkoelingsgevaar

Bijzonder is dat het trio de tocht voltooide zonder hulp van buitenaf. Ieder van de drie had twee flares, twee satelliettelefoons, een reddingsvest, radio, mes en fluitje bij zich. Niet geheel overbodig op de dunbevolkte Shetland Eilanden

Ondanks dat zij wetsuits droegen, thermoskannen met heet water en thermosdekens bij zich hadden, was onderkoeling – naast uitputting – de grootste tegenstander van de kajakkers, die hun tocht voltooiden met temperaturen rond het nulpunt en gevoelstemperaturen tot -15 graden.

De zuidelijke Shetland Eilanden zijn als een andere planeet

Navigeren over de ruige zee was lastig met de harde winden en landschappen met weinig herkenningspunten. Desondanks zorgde het landschap voor een prachtige ervaring. Wanneer de mannen aan land kwamen en hun tenten op hadden gezet, verkenden zij steevast de omgeving om te zoeken naar de lokale flora.

‘Op Antarctica hebben dieren zich ontwikkeld zonder de aanwezigheid van mensen, dus ze zijn ook helemaal niet bang voor ons.’ Vertelt Cristian Donoso tegen Foxnews. ‘Het was alsof we op een andere planeet waren aanbeland.’

Meer leuke content? Like ons op Facebook

09-05-2017 - Alrik de Jong