Skimboarden in een vloedbranding (tidal bore): deze gast geeft een masterclass

Riviersurfen op een krachtig natuurfenomeen

We laten af en toe indrukwekkende surfvideo’s zien. Blijven we ook vooral doen. Maar relevanter zou het in Nederland zijn om ook wat meer aandacht te besteden aan skimboarden. Gaan we doen. Hierbij direct een extreem geval. Niet in Nederland, maar tijdens een vloedbranding (ook wel tidal bore) in de Engelse rivier Severn.

Wat is een vloedbranding of tidal bore?

Vloedbranding dan wel tidal boreis een getijdenfenomeen, waarbij tijdens vloed de getijgolf als een muur van water een rivier of smalle baai stroomopwaarts binnendringt. Vooral tijdens springtij kan dit sterk optreden. Het is een echte vloedgolf, niet te verwarren met een tsunami.

Vloedbranding vindt op relatief weinig locaties wereldwijd plaats. Meestal op plaatsen met een groot verschil tussen eb en vloed (meer dan 6 meter) en waar het binnenkomend getij wordt getrechterd vanuit een brede baai naar een smallere rivier of baai.

vloedbranding, tidal bore, skimboarder, skimboarden

Vloedbranding is er in verschillende vormen: van een enkele brekende golf (zoals in de video met de skimboarder is te zien) tot een geleidelijke golf die gevolgd wordt door een trein van kleinere golven. Een grote tidal bore kan gevaarlijk zijn voor de scheepvaart, maar maakt dus ook riviersurfen mogelijk.

Nog even over skimboarden

Skimboarden is een watersport waarbij je jezelf met een plank (skimboard) over het water verplaatst. Het is mogelijk deze sport te beoefenen op een dunne laag water (flatland skimboarden) en op golven (wave skimboarden).

Een goede skimboarder kan zijn plank richting een golf gooien, erop springen en de hele golf uitrijden tot aan het strand zoals bij golfsurfen. Skimboarden heeft een rijke geschiedenis. Wat ongeveer 80 jaar geleden begon op ronde houten boards in Laguna Beach, Californië, Verenigde Staten is nu een zeer competitieve watersport.

Moderne (wave)skimboards worden gemaakt van fiberglass of carbonvezels en foam met een hoge dichtheid om te dienen als basis. Als fiberglass of carbonvezels over een stuk foam in de juiste vorm worden geplaatst om vervolgens behandeld te worden met hars, ontstaat een skimboard.

Flatland skimboards worden anders gemaakt dan wave skimboards en bestaan voornamelijk uit hout. Deze kennen we in Nederland vooral. Omdat de productieprocessen van flatland skimboards vaak minder ingewikkeld zijn dan die van wave skimboards, zijn deze houten boards gemakkelijker zelf te maken.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

13-09-2017 - Alrik de Jong