Slapen in de natuur: zo bouw je zelf een tent van takken

Wildkamperen in je zelfgemaakte tipi

Wildkamperen is leuk. Met de auto eropuit en slapen waar je wilt. Nu kun je een tent opzetten, maar hoe leuk is het om ook een nacht door te brengen in een zelf gebouwde tent? Hier leggen we uit hoe je zelf een tipi bouwt van takken.

Benodigdheden

  • Zaag of bijl
  • Touw
  • Bouwzeil of een officiële tarp

Stap 1: takken verzamelen

Het verzamelen van takken voor je tent is secuur werk. Ze moeten stevig zijn en allemaal ongeveer even lang. De basisconstructie rust namelijk op deze vier takken. Het is ook belangrijk dat de takken zo recht mogelijk zijn. Hou qua lengte ongeveer drie meter aan.

Stap 2: fundament aan elkaar binden

Nu maak je de takken aan elkaar vast. Eerst maak je op ongeveer 40 centimeter van de top een groef in de takken. Dit is belangrijk, omdat het touw dan niet kan verschuiven. Bind met één stuk touw de takken aan elkaar vast en zorg ervoor dat er 10 centimeter tussen alle takken zit.

Als de takken goed vast zitten, zet je de vier palen rechtop. De basisconstructie blijft nu staan. Voor extra stevigheid kun je kleine gaten in de grond graven. Zorg ervoor dat het punt waar de takken bij elkaar komen met je handen bereikbaar is, zodat je de volgende stappen goed kunt uitvoeren.

Stap 3: maak het fundament compleet

Als de basisconstructie staat, zoek je vier extra takken met ongeveer dezelfde lengte als de vier basistakken. Deze plaats je evenredig tussen het fundament dat al staat.

Vervolgens knoop je deze acht takken stevig aan elkaar vast. Neem hier de tijd voor, want het is belangrijk dat de constructie stevig is.

Stap 4: dwarsconstructie

Nu zoek je takken die als dwarsbalken fungeren, voor extra stevigheid. Je hebt acht takjes nodig die je op ongeveer 30 centimeter van de top monteert als kleine dwarsbalken en acht wat grotere takken die je op ongeveer één meter boven de grond horizontaal aan de constructie vastbindt.

Stap 5: zeil bevestigen

Bevestig het zeil of de tarp met touw om de constructie. Gebruik de ijzeren ringetjes in het bouwzeil om het touw doorheen te steken. Eventueel kun je nog zelf haringen maken van kleine houtjes.

Daktent

Er zijn nog veel meer manieren om een waterdichte hut te bouwen, zoals een shelter. Dit is een wat ingewikkelder bouwwerk waarbij je veel meer takken nodig hebt. Het voordeel van een shelter is dat je hem compleet met natuurlijk materiaal bouwt. Zo maak je deze tent niet waterdicht met zeil, maar met en naaldtakken, mos, bladeren en/of berkenbast.

In een woestijn of op een steppe heb je al deze materialen natuurlijk niet voor de hand. Tijdens een safari of woestijnsurvival maak je dan ook meestal gebruik van een daktent. Een goed voorbeeld is de custom made daktent van MINI. Hiermee kun je met je MINI Countryman een weekend op roadtrip, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schorpioenen of wilde dieren.

wildkamperen
Foto: mocht je zelfgebouwde tent instorten, dan heb je altijd nog je daktent (MINI Adventures)

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

14-06-2017 - Alrik de Jong