Smogvrije fiets Daan Roosegaarde eind dit jaar in China de weg op

Nederlandse innovatie filtert smog en pompt schone lucht terug

Daan Roosegaarde, de Nederlandse innovator je wellicht kent van zijn lichtproject op de Afsluitdijk, heeft bevestigd dat het eerste type van zijn smog filterende fiets klaar is om eind dit jaar in China zijn intrede te doen.

Smog Free Project

De fiets is onderdeel van het Smog Free Project, waarmee de Nederlander momenteel furore maakt in China. De werking is ongeveer hetzelfde als die van de Smog Free Tower, de luchtzuiverende toren die al enige tijd op tournee is door het Aziatische land.

smogvrije fiets, roosegaarde

Middels een zogeheten ionentechnologie filtert de fietser door te trappen fijnstofdeeltjes uit de lucht en vervolgens wordt schone lucht rondom de fietser naar buiten gepompt. De smogvrije fiets moet helpen de luchtvervuiling en verkeersopstoppingen in steden aan te pakken.

Studio Roosegaarde heeft de fiets in samenwerking met OFO ontwikkeld. Dit is een Chinese bike-sharing start-up. “Peking was ooit een iconische fietsstad. We willen de fiets terugbrengen als cultureel icoon van China en inzetten als volgende stap naar smogvrije steden”, aldus Roosegaarde op zijn website.

TED Talk Daan Roosegaarde: Landscapes of the Future

Een interessante TED Talk van de eigenzinnige Nederlander. Ook het Smog Free Project komt aan bod.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

17-08-2017 - Alrik de Jong