Nederland kleurt wit: 9 verrassende feiten over sneeuw

Een beetje feitenkennis kan geen kwaad

Natuurlijk kun met de ‘extreme sneeuwval’ niet op school of werk komen, dus ga je met een slee, langlauflatten of een zelfgemaakt snowboard de sneeuw in. En het eerste wat je dan aan je vrieden vraagt: weet je eigenlijk wel wat de kleur van sneeuw is? Juist, negen verrassende feiten over sneeuw.

Sneeuw is niet wit

Nederland mag dan wit kleuren, sneeuw is transparant. Omdat de kristallen in sneeuwvlokken als prisma’s werken, breken ze het licht op in een veelheid van kleuren. Die kleuren botsen tussen de sneeuwvlokken, weerspiegelen en absorberen het licht. Het resultaat is dat het er wit uitziet.

sneeuw

Miljarden moleculen per vlok

De gemiddelde sneeuwvlok bestaat uit 180 miljard moleculen, hebben wetenschappers een aantal jaren geleden vastgesteld.

Zes kanten

Toen Google in 2010 een Doodle maakten van een sneeuwvlok, bestond die uit acht kanten. Een foutje, want iedere sneeuwvlok heeft er maar zes. Dat heeft met de V-vorm van een watermolecuul te maken, waarover je hier meer leest.

Uniek?

Zo’n beetje iedere sneeuwvlok is uniek. Waar bij gezegd moet worden dat het in theorie wel mogelijk is dat er twee identieke sneeuwvlokken zijn. Exact dezelfde groeiomstandigheden leveren exact dezelfde ijskristallen op. Dat is haalbaar in laboratorium, maar het wordt lastiger in een wolk waar natuurlijke ijskristallen ontstaan uit de waterdamp.

sneeuw

Chionofobie

De een is bang voor onweer, de ander voor een orkaan. Begrijpelijk. Maar er bestaat ook een overdreven angst voor sneeuw: chionfobie (chion is het griekse woord voor sneeuw).

De wereld ligt er vol mee

In bepaalde seizoenen kan de aardbol voor 33 procent bedekt liggen met sneeuw. Dit is echter niet het hele jaar zo. 12 procent van de aarde ligt permanent bedekt met een laag sneeuwvlokken. Dat zijn heel wat moleculen inderdaad.

sneeuw

Records in Nederland

In Nederland woedde op 14 en 15 februari 1979 in het noorden een zware sneeuwstorm die sneeuwduinen opwierp van meer dan twee meter hoog. Steden en dorpen waren tijdelijk van de buitenwereld afgesloten; trein- en autoverkeer waren amper meer mogelijk.

De sneeuw in januari 1987 op Terschelling kwam tot circa 80 cm, de grootste niet-opgewaaide sneeuwhoogte in Nederland. In Sneek en Heeg (Friesland) kwam in maart 2005 een sneeuwdek voor van respectievelijk 54 en 50 cm. In december 2009 werd in Ureterp (Friesland) een sneeuwdek van 70 cm gemeten. Hierbij zijn geen sneeuwduinen in de metingen meegenomen.

Koude voeten

Als je met je blote voeten door de sneeuw loopt, krijg je koude voeten. Behalve als je Wim Hof heet. Nou krijgt deze Nederlandse wetenschapper, beter bekend als de Iceman, natuurlijk wel koude voeten. Maar door ademhaling kan hij de kou beheersen. In het jaar 2000 liep hij 6,5 uur blootvoets door de sneeuw op 5.000 meter hoogte op de Mount Everest.

sneeuw

Pibloktoq

Pibloktoq is een vorm van hysterie die voorkomt bij mensen die rond de Noordpool leven. Symptomen zijn onder meer echolalia, het zinloos herhalen van woorden en naakt door de sneeuw lopen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

11-12-2017 - Alrik de Jong