Sneeuw in de Sahara zorgt voor zeldzaam decor van ongekende schoonheid

Bizarre beelden uit 's werelds bekendste woestijn

Het heeft gesneeuwd in de Sahara, ja heus. De normaal gesproken oranje zandduinen waren een tijd lang bedekt met een laagje sneeuw.

Om precies te zijn is de sneeuw gevallen in Aïn Séfra, een woestijngemeente in het noordwesten van Algerije. Volgens nieuwssite TSA Algerie is hier voor het eerst sinds 40 jaar sneeuw gevallen. Op sommige plekken viel meer dan 10 centimeter.

De sneeuwval in de Sahara is zeldzaam, maar hoe zeldzaam precies weet niemand. De woestijn is namelijk bijna even groot als Amerikaans, maar telt weinig weerstations. Het zou dus kunnen dat het een aantal keer heeft gesneeuwd, zonder dat iemand het doorhad. Wel is duidelijk dat het bijna nooit voorkomt.

Overdag is het snikheet, ‘s nachts kan het behoorlijk vriezen in de Sahara. “Het ligt dan ook niet aan de temperatuur, maar aan de luchtvochtigheid dat het hier bijna nooit sneeuwt”, zegt de Duitse geoloog Stefan Kröpelin tegen New York Times.

‘Sneeuw in de Sahara heeft niets te maken met klimaatverandering’

Of de zeldzame sneeuwval iets te maken heeft met klimaatverandering? Rein Haarsma, weer- en klimaatwetenschapper bij het KNMI denkt van niet. “Het is zeldzaam dat er sneeuw valt in de Sahara, maar niets om ons zorgen over te maken. Overal komt wel eens verrassend weer voor, ook in de Sahara.”

De sneeuwgrens lag in ieder geval even op 900 meter hoogte, waar het natuurlijk sowieso wat kouder is dan op zeeniveau. Maar volgens Haarsma was de wind afkomstig van de Noord-Atlantische oceaan de oorzaak van het extreme weer. “Deze koude ‘windbommen’ komen normaal gesproken over Scandinavië, maar nu bevonden de hogedrukgebieden zich veel zuidelijker dan normaal.”

Hoe dan ook: het leverde mooie beelden op.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

10-01-2018 - Alrik de Jong