4 eierrecepten van outdoor atleten voor een topsportperformance

Energierijke én lekkere sportmaaltijden

Als je het over powerfood hebt, kom je al snel uit bij eieren. Niet voor niets het favoriete product van veel topatleten. En mocht je eens wat meer (en krachtiger) willen dan dat kale gekookte ei, probeer het dan eens met de eiergerechten van deze vier outdoor topatleten.

Cody Townsend (extreme skiër): mediterraanse eierwraps

“Ik eet iedere ochtend eieren tijdens mijn ontbijt en soms ook tijdens de lunch en het diner.” Dit is een van zijn vele eierecepten. Eiwitten, koolhydraten, calcium, vezels, ijzer, vitaminen… Alles zit in deze wrap, die je zowel voor als na het sporten kunt eten.

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 1 theelepel melk
  • 30 gram fetakaas
  • 1 theelepel zongedroogde tomatenpuree
  • 1 tortilla
  • Een handjevol babyspinazie
  • Zout en peper

Bereiding

Mix de eieren en melk in een kom en giet het mengsel in een pan met olijfolie. Verkruimel de feta over de eieren en bestrooi het met zout en peper. Bedek de pan met een deksel, totdat de eieren goed gaar zijn (ongeveer 5 minuten).

Smeer ondertussen de tortilla in met een de zongedroogde tomatenpuree. Als de eieren klaar zijn leg je deze op de tortilla, met daaroverheen de babyspinazie. Nu rol je de tortilla op tot de mediterraanse wrap.

Taylor Spivey (triatleet): shakshuka

“Als ik moe ben na een training, is mijn eiergerecht simpel. Toast met avocado, omelet, Parmezaanse kaas en gesauteerde bladspinazie”, aldus Spivey. “Maar als ik meer tijd heb, maak ik deze Shakshuka, die ik heb geleerd van een Deense kamergenoot.” Het onderstaande recept voedt twee hongerige atleten.

Ingrediënten

  • 2 theelepels olijfolie of kokosolie
  • 1 ui (fijn gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
  • 1 rode paprika (fijn gesneden)
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 chilipeper (in ringetjes gesneden)
  • 2 kopjes boerenkool
  • 2 blikken tomaten (van 400 gram)
  • 4 tot 6 eieren
  • Een handjevol verse basilicum

Bereiding

Verwarm de olie op middelhoog vuur in een pan en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de paprikapoeder, paprika, chilipeper en komijn toe en bak dit ongeveer twee minuten mee.

Ondertussen mix je de tomaten en boerenkool in een blender tot en een grove saus, die je in de pan giet en zo’n 15 minuten verwarmt. Daarna maak je meerdere ‘kuiltjes’ in de saus, waarin je een ei breekt. Dek de pan af met een deksel en verwarm het geheel totdat de eieren gebakken zijn. Verse basilicum erover en klaar.

Gwen Jorgensen (triatleet): Big Bowl met havermout en eieren

“Tijdens het begin van mijn carrière at ik te weinig. Met een voedingsspecialist heb ik besloten om meer te lunchen en vooral te ontbijten.”  Geen halve maatregelen, getuige deze Big Bowl met havermout en ei.

Ingrediënten

  • 4 kopjes water of melk
  • 2 kopjes havermout
  • 4 eieren
  • 2 theelepels kokosolie

Bereiding
Alles bij elkaar in een steelpan en koken totdat de havermout gaar is. Top het af met bijvoorbeeld banaan, rozijnen, noten, yoghurt, rood fruit, gedroogd fruit of pindakaas.

Hilary Matheson (ultrarunner): eiermuffins

“Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus we hadden altijd genoeg eieren van onze eigen kippen. Daarom durf ik mezelf wel een ‘egg snob’ te noemen. Ik eet ‘s ochtends twee van deze muffins met toast, maar maak er vaak in een keer meer voor de rest van de week.”

Ingrediënten

  • Ontbijtspek (bij de slager)
  • 6 tot 12 eieren
  • Groente naar keuze
  • Salsa (recept)

Bereiding

Verwarm de oven op 175 graden Celsius. Bak de ontbijtspek en verdeel deze over een muffinbakvorm (één à twee stukjes per cup). Tik vervolgens een ei in iedere cup. Top dit af met gesneden groente (wat je maar lekker vindt) en een beetje salsa. Laat de muffins 25 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

23-11-2017 - Alrik de Jong