Suppen voor beginners: een handjevol tips voor op je SUP board

Geloof ons: ziet er makkelijker uit dan dat het is

Suppen wint de laatste jaren enorm aan populariteit. En toegegeven: vooral in zee is het een leuke bezigheid. Het ziet er wellicht een beetje passief uit, maar de eerste keer kan behoorlijk intimiderend zijn. Even een eindje peddelsurfen is makkelijker gezegd dan gedaan. Een paar handige tips.

Kalm aan

Begin in kalm en vlak water zonder al te veel wind. Het liefst in een meertje. Als je voor het eerst gaat peddelen in een onrustige zee, merk je dat het heel moeilijk is je SUP board in balans te houden.

suppen, sup board

Jezelf niet in het diepe gooien

Als je voor het eerst gaat opstappen, doe dit dan niet in al te diep water. Water tot kniehoogte is ideaal om het te leren. Hierin stap je makkelijk op je SUP board, maar het water is wel al diep genoeg om in te peddelen en zacht te vallen.

Opstappen als een baby

Leg de peddel horizontaal voor je, ‘kruip’ met je handen en kniën op het SUP board en ontdek een beetje wat de gewichtsverdeling van je board is. Begin met peddelen in deze houding. Zo heb je meer balans en kun je wennen aan het gevoel.

suppen, peddelsurfen, sup

Staand de balans zoeken

Lukt dit? Dan kun je gaan staan. Doe dit eerst met één been en hou je andere knie onder je schouder. Daarna ga je op twee benen staan. Ook dit klinkt weer suf. Maar als je te snel gaat staan kun je de balans verliezen. Dit geldt ook voor het peddelen zelf. Blijf eerst drie minuten staan alvorens je begint te peddelen. Zet je voeten parallel en ga niet op de randen van het board staan.

Peddel beethouden

Houd de SUP peddel vast met één hand op de bovenkant en één hand om de as. De breedte van je schouders kun je aanhouden als de afstand tussen beide handen.

Dompel het volledige blad van je peddel. Mocht je hiervoor moeten bukken, dan heb je een langere peddel nodig. Maak lange slagen om vaart te maken en hou je onderste arm gestrekt.

Je moet de peddel, anders dan de meeste mensen verwachten, zo vasthouden dat het blad van je af naar boven staat. Het blad knikt dus niet naar je toe maar van je af.

suppen, sup-board

SUP-board

Dan nog het SUP board zelf. Begin op een opblaasbaar model, daarop heb je meer balans. Maar als je het onder de knie hebt, moet je zo snel mogelijk over op een regulier bord.

Kies voor rustig water een wat langer en smaller model, ga je vooral in zee of ander ruw water kajakken, dan kies je voor een korter en breder model. Je lengte en gewicht zijn belangrijk bij aankoop. Laat je goed adviseren.

Suppen als James Bond

En mocht je echt gevorderd zijn en geld overhebben, dan koop je gewoon dit mahoniehouten topding. Weet je direct hoe James Bond zou suppen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

25-08-2017 - Alrik de Jong