De underground Cubaanse surfcultuur door de ogen van Yaya

Mini-docu over de eerste vrouwelijke surfer in Cuba

In de branding van de Cubaanse kust vind je goede golven, maar weinig surfers. Maar de surfcultuur aldaar is groeiende. Veel mannen, een enkele vrouw. Daarom is het juist interessant om het door de ogen van juist die vrouw te zien. Yaya heet deze uitdraagster van de undergound surfcultuur in Havanna.

Er is een minidocumentaire gemaakt over deze Cubaanse dame en de surfgemeenschap waardoor ze is omringd. In het dagelijkse leven is ze dolfijnentrainster, sinds een aantal jaren surft ze. Daarmee is de eerste vrouwelijke surfer van Cuba. Nu wordt ze omringd door een piepklein groepje andere vrouwen.

Underground in Havanna

In totaal zijn er ongeveer vijftig actieve surfers in Cuba, waaronder inmiddels drie vrouwen. “Ik vind het geweldig dat er een kleine documentaire over ons is gemaakt. Er is wel eens een film gemaakt over surfen in Cuba, maar daarin waren alleen mannen te zien”, zegt ze.

“Veel mensen weten niet dat je kunt surfen in Havanna, het is een undergound beweging hier. Ik hoop dat vrouwen over de hele wereld hier naartoe komen om te surfen.” Hieronder de kleine documentaire.

Ook in Nederland wordt er tegenwoordig volop gesurft op golven. En deze technologie van Wavegarden kan wel eens voor een revolutie in het Nederlandse golfsurfen gaan zorgen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

19-06-2017 - Alrik de Jong