Surfen bij de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea’s

Alles wat je niet verwacht bij de grens tussen Noord en Zuid-Korea

De Koreaanse DMZ (Demilitarized Zone, ofwel gedemilitariseerde zone) is een bufferzone tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Daarover valt heel veel te vertellen, maar de reportage van surfer en fotograaf Shannon Aston is wel het laatste waar je aan denkt. Terwijl Kim Jong-un loopt te strooien met bommen, blijft hij zich gewoon focussen op de lokale surfgemeenschap.

De DMZ is een soort IJzeren Gordijn, zoals dat tijdens de Koude Oorlog in Europa bestond: aan weerszijden van de streng bewaakte grens staan de Noord- en Zuid-Koreaanse legers klaar om zich te verdedigen tegen de vijand. De grens is 248 kilometer lang. De zone is vier kilometer breed. En aan de oostkant tref je geweldige golven.

Tegen de zone aan tref je 38th Parallel Beach, het laatste stukje Zuid-Korea. Op die uren rijden van Seoul tref je hier een haven, militaire basis en vooral een stuk strand met de beste golven van Korea.

shannon aston

Een kleine surfgemeenschap, veelal afkomstig uit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, surft hier met weer en wind. De beste periode qua wind is nu aangebroken en loopt van september tot november. Ook de ijskoude wintermaanden januari en februari zijn perfect.

38th Parallel Surf Project

Shannon Aston is geboren in Nieuw-Zeeland, maar woonde jarenlang in Seoul. Hij verbleef twee jaar naast de DMZ en maakte deze prachtige en surrealistische fotoserie, 38th Parallel Surf Project genaamd.

Tegenwoordig is hij in San Diego, Californië, maar in het surfseizoen is hij hier nog altijd te vinden. Om te surfen én te fotograferen. ”

surfen korea surfen korea surfen korea surfen korea

Alle foto’s van het 38th Parallel Surf Project, South Korea vind je op de website van Aston.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

04-09-2017 - Alrik de Jong