Trailrunners opgelet: MudSweatTrails brengt Vertical K naar Nederland

Een verticale kilometer in een vlak land? Kan gewoon!

Tijdens een Vertical Kilometer (Vertical K) moet je duizend meter bergop klimmen in een zo kort mogelijke afstand. Stijgingspercentages van 50 procent zijn daarbij niet ongewoon. Speciaal voor klimgeiten uit ons vlakke landje organiseert MudSweatTrails in het voorjaar van 2018 een serie van vier Vertical K’s.

Gewoon in Nederland. En bij een van deze wedstrijden klim je zelfs door de sneeuw omhoog. Duizend meter lopen klinkt voor de meeste mensen die een beetje sportief zijn niet als een hele grote uitdaging. Anders wordt het als deze kilometer niet vlak is, maar omhoog gaat. Wie wel eens in de bergen heeft gewandeld, weet hoe zwaar dit kan zijn.

Zo snel mogelijk 1.000 meter omhoog

en wandelaar stijgt gemiddeld driehonderd meter per uur. Dat betekent dus dat je al gauw drie uur aan het wandelen bent om duizend hoogtemeters af te leggen. In de Alpenlanden zijn zogenaamde Vertical K-wedstrijden de laatste jaren enorm populair en gelden ze zelfs als een aparte discipline van het trailrunnen (off-road hardlopen).

vertical k

Hierbij moeten de deelnemers zo snel mogelijk één verticale kilometer afleggen op een zo kort en dus zo steil mogelijk parcours. Het wereldrecord van 30 minuten en 26 seconden van de Italiaan Urban Zemmer werd dit jaar gebroken door de Italiaan Philip Götsch. Hij scherpte de tijd aan tot 28’53’’.

Vierduizend hoogtemeters in één maand

Trailrunningplatform MudSweatTrails komt in het voorjaar 2018 met een primeur. Voor het eerst zal er in ons land een Vertical K worden georganiseerd. En niet één. Meteen een hele serie van vier. Hoe dan? Vraag je je misschien af. In Nederland hebben we tenslotte geen bergen van duizend meter hoog. Verspreid door het land selecteerde MST vier ‘bergen’ waarop de deelnemers de uitdaging aangaan om zo snel mogelijk duizend hoogtemeters af te leggen.

En of dat nog niet genoeg is vinden alle vier de wedstrijden plaats in één maand. Voor ervaren trailrunners is dit de ideale voorbereiding op wedstrijden in het buitenland.

Steil, steiler, steilst

Op 24 maart wordt op de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug de eerste Vertical K georganiseerd. Via de trappen klimmen de deelnemers naar de obelisk op de 36 meter hoge top. Dan dalen de deelnemers af en beginnen opnieuw aan de klim. En nog een keer, en nog een keer. Totdat uiteindelijk duizend hoogtemeters zijn afgelegd.

vertical k
De obelisk op de Utrechtse heuvelrug

Op 14 april is de 90 meter hoge Posbank op de Veluwe het decor voor de volgende Vertical K. Een week later moeten de deelnemers in actie komen op de langste trap van Nederland. De Wilhelminaberg in Landgraaf telt niet minder dan 508 treden waarbij je in totaal 90 meter klimt. Deze trap moet dus meer dan tien keer worden beklommen.

Baas boven baas

De eindbaas van de Vertical K Series is die in Snow Planet in Spaarnwoude op 28 april. Over de sneeuw en bij een temperatuur van 5 graden onder nul moeten de deelnemers de 35 procent steile helling van de indoorskibaan beklimmen.

Inschrijven

De eerste drie wedstrijden uit de serie staan open voor maximaal 25 deelnemers. Aan de Vertical K in Snowplanet in Spaarnwoude kunnen 250 mensen meedoen. Inschrijven kan HIER.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

28-11-2017 - Alrik de Jong