Underground cooking: drie gerechten die je onder de grond bereidt

Recepten voor jouw zelf gemaakte underground cooking pit

Underground cooking is een bezigheid waarvoor je gerust een dagje kunt uittrekken, nee: een dagje wíl uittrekken. Uiteindelijk loont het wachten, omdat je in een underground cooking pit extreem smaakvolle gerechten bereidt. In dit artikel, onderdeel van de serie MINI Adventures, delen we drie recepten, van makkelijk naar moeilijk. Niet zomaar recepten overigens, maar creaties van voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen.

Het bereiden van deze gerechten maakt deel uit van onze MINI Adventures, waarin we met Jord Althuizen in onze MINI Countryman de Franse natuur opzochten.

Underground cooking pit

Deze drie gerechten zijn specifiek bedacht om te koken in een underground cooking pit. Als je onze MINI Adventures volgt, weet je inmiddels dat wij fan zijn van deze oude, authentieke en belachelijk smaakvolle manier om je gerechten te bereiden. Dan weet je inmiddels ook hoe je een goede underground pit maakt. Zo niet, no worries: in de onderstaande video leggen we uit hoe dat te werk gaat, extra uitleg vind je hier.

Wij kochten de ingrediënten, laadden onze MINI Countryman in en maakten voor jou (en ook zeker voor ons eigen genot) een vlees- en kipgerecht én heerlijke gezonde koekjes als bonus.

Karnemelkkoekjes

Benodigdheden
– 2 kopjes bloem
– 1 theelepel zout
– 3 theelepels bakpoeder
– 2/3 kopje karnemelk
– 1/2 kopje zonnebloemolie

Bereiding
Als je voor het eerst een undergound cooking pit hebt gemaakt, kun je die het best testen met een simpel gerecht. Karnemelkkoekjes zijn gezond, makkelijk en snel.

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom, voeg de karnemelk en olie toe en mix dit tot het beslag. Klop het niet overdreven op. Rol het deeg, maak er koekjes van en wikkel die in aluminiumfolie.

Begraaf de pakketjes in de pit, bedek het geheel met aarde en vijftien minuten later heb je heerlijke koekjes die aan scones doen denken. Lekker met een beetje jam.

underground cooking

Langzaam gegaard varken

Benodigdheden
– Een mooi stuk varkensvlees (even over sparren met de slager)
– Olijfolie
– Draadloze thermometer
– Zout en peper
– Kruiden naar keuze

Bereiding
Als jouw underground cooking pit goed werkt, kun je met vlees aan de slag. Met voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen maakten we langzaam gegaard varken. Door de intense smaak waar een underground cooking pit voor zorgt, hoef je het recept niet ingewikkeld te maken. In de onderstaande video zie je hoe we het varken hebben bereid, extra uitleg vind je [LINK]hier[LINK].

Kip met aardappelen

Benodigdheden
– Witte waterkers (veel)
– Een grote, schoongemaakte kip
– 4 aardappelen met schil (schoongemaakt)
– Seizoenskruiden
– Draadloze thermometer

Bereiding
Als je het ondergrondse koken onder de knie hebt, kun je een steam pit in je undergound cooking pit creëren, waarbij de stenen het werk doen.

Maak een bed van waterkers op de stenen en leg daarop de kip en seizoenskruiden, omringd met de aardappelen, die je in vieren hebt gesneden. Dek dit af met nog een laag waterkers en ander groen, zoals takken van naaldbomen. Sluit de pit af met aarde en laat het geheel drie uur garen.

Kip moet goed gaar zijn om te kunnen eten: houd de temperatuur dus goed in de gaten. Bij een kerntemperatuur van 72 graden is kip gaar.

kip underground cooking

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

17-07-2017 - Alrik de Jong