How to: zo maak je een underground cooking pit

Een zelfgemaakte buitenkeuken in de natuur

Underground cooking, dat klinkt als koken in een afgelegen club in Berlijn. In werkelijkheid sta je middenin de frisse natuur je eten te garen in een zelfgemaakte underground cooking pit. In deze video van MINI Adventures laat voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen zien hoe je een underground cooking pit maakt.

Het bouwen van deze underground cooking pit maakt deel uit van onze MINI Adventures, waarin we met Jord Althuizen in onze MINI Countryman de Franse natuur opzochten.

Waarom een underground cooking pit?

Underground cooking is een van de oudste manieren van de mens om eten te bereiden. Je graaft een gat, maakt vuur tot je houtskool hebt, gooit er een dier bij, bedekt het gat met aarde en een paar uur later heb je eten.

Tegenwoordig gaat het er wat minder ruig aan toe: koken onder de grond is geëvolueerd tot een culinaire aangelegenheid. Onder de grond kun je vlees met verschillende kruiden en groenten langzaam laten stoven, zodat je de smaakvolste gerechten krijgt. Doordat de natuurlijke sappen worden behouden, gaat er nauwelijks smaak verloren. Daarnaast brengt het ook nog eens een oergevoel naar boven.

Graven en verzamelen

We lopen er nog even met je doorheen. Je begint met het graven van een gat in de grond. Houd hierbij ongeveer een halve meter diepte aan. Vervolgens ga je op zoek naar droog hout. Zorg dat je hier genoeg van hebt, want je gaat het hout verkolen tot houtskool.

Kloven

Om het hout beter te laten branden, hak je het met een bijl tot kleinere stukken. Tip van de meester: sla door het hout heen (dus niet stoppen bij het hout zoals je met een hamer doet). Als je bezig bent, begrijp je wat we bedoelen.

mini

Stenen

Maak een bedje van stenen in het gat. Deze dienen als basis voor het behoud van de hitte. Zoek redelijk grote stenen, zoals in de video. Het is ook handig om rondom de cooking pit stenen te leggen. Deze houden de hitte centraal.

Houtskool maken

Maak het vuur aan met aanmaakblokjes en laat je hout verkolen tot houtskool. Liever te veel dan te weinig. Ga uit van een vuur van twee uren om een goed kolenbed te creëren.

Laagje aarde, eten, nog een laagje aarde

Als je genoeg houtskool hebt, verspreid je dit over het gat. Gooi er een dun laagje aarde overheen en voeg het in folie verpakte eten toe. Bedek dit met nog een laag aarde en wacht afhankelijk van het type vlees ongeveer vijf uren. Nu is je eten klaar en kun je het opgraven.

Smaak

Het grote voordeel is dat eten in een underground cooking pit langzaam gaart en dat de natuurlijke smaak niet verloren gaat.

underground cooking pit
Vergeet vooral je schep niet (Foto: MINI Adventures)

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

10-07-2017 - Alrik de Jong