Wat te doen als je verdwaald bent in the middle of nowhere?

Handige tips van een survivalexpert

Survivallen is fantastisch, verdwalen is in the middle of nowhere is minder leuk. Maar wat zijn nou de echte do’s wanneer je verdwaald raakt in de wildernis?

Wie de wildernis in trekt, kan soms op plekken terecht komen waar in de wijde omtrek geen beschaving te vinden is. Dat ontdekten we laatst eens te meer toen we in onze MINI Countryman de Zweedse wildernis introkken.

verdwaald
Foto: de Zweedse wildernis in, met enkel een kaart en kompas – Getnö Gård Zweden (MINI Adventures)

Prachtige ervaring natuurlijk, maar hier de weg kwijt raken, betekent direct gevaar. Deze praktische tips kunnen je leven redden.

De heilige tien

Voordat je eventueel bent aanbeland op een punt waarop je moet vertrouwen op jouw survival skills, is het dus wijs om jezelf ervan te verzekeren dat je bepaalde essentials bij je hebt die het je eenvoudiger kunnen maken.

Je kunt wel leren welke planten eetbaar zijn en hoe je een wild dier moet bereiden op een open vuur, maar je kunt het jezelf veel eenvoudiger maken door gewoon een grote hoeveelheid energy bars mee te nemen. Dit zijn de tien essentials die je meeneemt op avontuur.

  • Een aansteker of lucifers
  • Een zakmes
  • Een lamp voor op je hoofd (zo houd je jouw handen vrij)
  • Een kompas en kaart
  • Een set extra kleding
  • Een regenjas
  • Bescherming tegen de zon (zonnebril en zonnebrand)
  • Een goede voorraad eten en drinken
  • Een EHBO-kit inclusief fluitje
  • Een kit om water mee te zuiveren

Menselijke navigatieskills

Als je deze tien items bij je hebt, vergroot je jouw kansen op overleven in een noodsituatie. Andere items die je kunnen redden, zijn een goede GPS-tracker of -app, een extra batterij of power bank voor je telefoon en voor de echte pro’s een locatiebaken of satelliettelefoon.

Desondanks zijn navigatieskills handig, omdat technologie stuk kan gaan. Analoog navigeren vereist oefening. Toeristen die de natuur in gaan, zouden van te voren moeten zorgen dat ze bedreven zijn met een kaart en kompas.

We gingen onlangs met voormalig marinier Dennis van Dokkum de wilde Zweedse natuur in, waar hij ons dropte met enkel een kaart en een kompas. In de onderstaande video zie je hoe je menselijke navigatieskills gebruikt.

Breng thuisblijvers op de hoogte van je plannen

Wanneer je thuisblijvers laat weten waar je wanneer verwacht te zijn, kan dit in noodgevallen levens redden.

Voordat je vertrekt, is het raadzaam om een gedetailleerde beschrijving van je reis achter te laten bij vrienden en/of familie. Zo dwing jij jezelf ook om de kaart te bestuderen.

Tip van de expert: trek een plan. Laat hen weten hoe je reist. Identificeer en benoem landmarks, kijk waar potentiële gevaren schuilen en laat een kopie van de kaart achter met je route en wanneer je waar verwacht te zijn.

Check de omstandigheden

Een van de beste manieren om te voorkomen dat je verdwaald raakt, is simpelweg logisch nadenken. Naast de eerder genoemde voorbereiding is het vooral zaak om handig gebruik te maken van de omstandigheden. Navigeren bij daglicht is eenvoudiger dan ‘s nachts.

Ga daarom op pad zodra het licht wordt en stop wanneer het donker wordt. Probeer zoveel mogelijk te anticiperen op weersveranderingen. Check als het kan het weerbericht voor je aan je tocht begint of verder gaat. Volg je gevoel: ga niet op pad als je twijfelt over de veiligheid.

Maak foto’s en noteer specifieke informatie

Leg herkenningspunten vast met notities en foto’s. Koppel informatie aan je locatie: dit helpt je om de weg terug te vinden. Experts raden aan om om de zoveel tijd een foto van de omgeving te maken, specifiek van herkenningspunten.

Schrijf hierbij zo veel mogelijk informatie op en koppel deze aan de foto’s: wat zie je op de foto? Waar op de kaart is dit? Hoe ben je er gekomen? Hoe lang duurde dit en welke moeilijkheden kwam je onderweg tegen? Markeer deze zaken ook op je kaart. Kijk ook geregeld achter je.

verdwaald
Foto: survivalexpert Dennis van Dokkum – Getnö Gård Zweden (MINI Adventures)

Als je echt verdwaald bent geraakt

Als je verdwaalt, slaat paniek toe, of je dat nou wilt of niet. Raak gerust in paniek, maar de sleutel is om je paniek af te laten zwakken en dan pas te handelen. Dan is er één methode: STOP. STOP staat niet alleen letterlijk voor stoppen, het is een samentrekking van Stop, Think, Observe en Plan.

Meestal loop je niet sneller dan zo’n 4 a 5 kilometer per uur, dus in de meeste gevallen kun je niet heel ver van je geplande route zijn. Als je in paniek raakt, stop dan eerst. Focus op je ademhaling, eet en drink wat en word weer rustig. Neem vervolgens de tijd om na te denken: waar wilde je heen? Waar ging het fout? Wat is het laatste herkenningspunt dat je herinnert? Hoe snel ben je gegaan?

Landmarks

Kijk goed naar het landschap om je heen. Zoek naar landmarks, bekijk je aantekeningen en foto’s en kijk of je deze in het landschap achter je terugziet. Check de tijd: hoe lang tot zonsondergang? Wat gaat het weer doen? Kun je ergens schuilen en is er een droge plek om vuur te maken?

Op basis van al deze informatie maak je een plan: wordt het snel donker of kun je geen landmarks vinden, blijf dan waar je bent en zorg voor een situatie waarin je zo goed mogelijk kunt overleven. Bouw vuur of een schuilplaats. Probeer mensen te bereiken en noodsignalen te versturen. Mocht niets lukken en krijg je echt het gevoel dat je hopeloos vast zit, dan zit er nog één ding op.

Op zoek naar een weg

Zelfs op de meest afgelegen plekken ben je nooit verder dan zo’n 35 a 40 kilometer bij een weg vandaan. Tenzij je in een canyon bent, is het verstandig om bergafwaarts te lopen. Blijf je weg naar het diepste punt zoeken, ook al betekent dit dat je moet kruipen of door struiken moet lopen, zeggen experts.

Dit biedt je de meeste kans om uiteindelijk toch weer bij een weg uit te komen. Zelfs als je heel langzaam kruipt of loopt, zul je in veel gevallen na 10-20 uur een teken van beschaving vinden.

Wachten of verder gaan?

Wanneer je moet besluiten om toch verder te gaan, hangt grotendeels af van de omstandigheden en het tijdstip. Heb je nog een lange dag voor je en is het weer stabiel, dan moet je direct gaan als je vermoedt dat je anders écht in gevaar bent.

Als de weersomstandigheden erg slecht zijn, of het wordt al donker, dan kun je beter een plek zoeken die beschutting biedt. Wacht geduldig tot de situatie weer rustig wordt en je voldoende daglicht hebt en kom dan in beweging.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

17-05-2017 - Mitchell van der Koelen