Zo voorkom je voedselvergiftiging tijdens een barbecue

21 tips om buiten zorgeloos te grillen

Kun je nog zulk mooi weer en leuke mensen om je heen hebben, voedselvergiftiging kan een barbecue altijd nog verpesten. Dus: beter voorkomen dan genezen.

Voedselvergiftiging vs Voedselinfectie

Eerst even kort het verschil tussen voedselvergiftiging en voedselinfectie. Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Een infectie is vaak te voorkomen met goede hygiëne en een juiste bereiding.

Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Voorbeeld: een bedorven stuk vlees omdat je het te lang ongekoeld hebt bewaard.

Tips

Sommige adviezen zijn behoorlijk voor de hand liggend en je moet natuurlijk ook niet té bang zijn om ziek te worden. Maar het onderstaande lijstje op je koelkast plakken kan geen kwaad.

In de supermarkt

  • Let op de houdbaarheidsdatum
  • Voeg vlees en vis als laatst toe in je winkelkarretje
  • Koop een koeltas in plaats van een plastic tas
  • Koel de producten die gevoelig zijn voor voedselvergiftiging thuis direct

Voorbereiding in keuken

  • Werk met schone handen, dus was ook je handen als je rauwe bederfelijke producten hebt aangraakt
  • Werk met schoon gerei, dus iedere verschillende vlees- en vissoort snijd je met een afgewassen mes
  • Werk met verschillende snijplanken (dit zijn de officiële kleuren per productgroep)
  • Theedoeken en vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën, zorg dat ze schoon zijn
  • Rauw vlees en vis hou je zo kort mogelijk buiten de koelkast. Zet ze onderin, zodat het eventuele lekvocht niet over andere voedingswaren druipt
  • Vlees en vis van elkaar gescheiden houden, ook van ander voedsel
  • Mocht je ingevroren vlees of vis ontdooien, doe dat dan in de koelkast en niet op bijvoorbeeld het aanrecht

Tijdens de barbecue 

  • Dek al het eten goed af
  • Braad rauw vlees even voor
  • Stal rauw vlees niet uit, hoe mooi het er ook uitziet
  • Gebruik een andere tang om het vlees mee te draaien dan de tang waarmee je het op de barbecue hebt gelegd
  • Leg het vlees niet met je blote handen op de barbecue
  • Leg rauw vlees niet eerst op je bord en dan pas op de barbecue
  • Hetzelfde geld voor je bestek… Niet gebruiken om rauw vlees mee te verplaatsen
  • Zorg voor voldoende verlichting, schijn bij twijfel bij met een zaklamp

Nazorg

  • Gooi het eten dat te lang buiten de koeling heeft gelegen weg
  • Vlees en vis dat nog in de koelkast ligt, stop je direct in de vriezer

31-03-2017 - Alrik de Jong