Vrouw fietst bijna vier keer de aarde rond en rijdt wereldrecord aan gort

Een lesje doorzettingsvermogen van een ware heldin

Een 24-jarige vrouw heeft het wereldrecord ‘meeste kilometers op een fiets in een jaar’ gebroken. Of beter gezegd: ze heeft het record aan gort gereden.

Amanda Coker, zoals de heldin heet, reed in 365 dagen tijd een afstand van 139.208 kilometer. Dat is 3,5 keer de omtrek van de aarde. Per dag legde ze ongeveer 380 kilometer af, bijna twee keer de Elfstedentocht op de fiets.

Dat klinkt als een enorm avontuur en dat is het natuurlijk ook, maar romantische plaatsjes als de pampa in Argentinië en mooie kustroutes langs de West-Kaap in Zuid-Afrika kun je vergeten. Coker reed het complete record op één strookje weg; een ronde van iets meer dan 11 kilometer in de buurt van Tampa, Florida.

Doel voorbij geschoten

“Mijn aanvankelijke doel was om het wereldrecord voor vrouwen te breken”, zegt Coker tegen Guinness World Records. Dat record stond op 47.641 kilometer en is in 1938 gevestigd door Billie Fleming. Maar halverwege september, toen ze pas vier maanden onderweg was, had ze die afstand al bereikt.

“Ik had nog twee derde jaar over, dus besloot ik de aanval in te zetten op het wereldrecord van Kurt Searvogel, dat op 122.432 kilometer stond.” Begin april, met nog veertig dagen te gaan, had ze ook dat doel bereikt. In de resterende tijd gooide ze daar nog eens 17.000 kilometer bij op.

Coker hield al haar fietskilometers bij via de app Strava en deelde haar ontwikkelingen via Facebook. Haar record is officieel opgenomen door Guinness World Records. Het wereldrecord fietsen werd gereden in de periode van 15 mei 2016 tot en met 14 mei 2017.

Ongeluk in 2011

De prestatie is een wonder te noemen, vooral omdat Coker in 2011 een bijna fataal ongeluk meemaakte op de fiets. Van achter werd ze aangereden door een auto, waardoor ze een ernstig hersenletsel, gebroken been en enorme wonden opliep.

Met veel geduld en hard trainen kwam ze er weer bovenop. “Dit record is een overwinning op mezelf en een ode aan de medici en alle andere mensen die me er bovenop hebben geholpen.”

Meer leuke content? Like ons op Facebook

17-05-2017 - Alrik de Jong