In beeld: de uitbarsting van vulkaan Agung op Bali

59.000 reizigers gestrand, luchthaven gesloten

Voor het eerst sinds 1964 barstte afgelopen weekend vulkaan Agung op Bali uit. Aanvankelijk leek het mee te vallen, maar het dreigingsniveau is omhoog gegaan. De vulkaan spuwt een kilometers hoge rookpluim uit van as en stoom en in de krater is magma zichtbaar.

Inwoners die in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan wonen, worden geĆ«vacueerd. In september gebeurde dat ook al toen vulkaan Agung rommelde, maar niet uitbarstte. Het gaat om zo’n 90.000 mensen. Naar schatting 40.000 omwonenden hebben daaraan gehoor gegeven, maar tienduizenden moeten nog vertrekken, indien nodig onder dwang.

Live: vulkaan Agung op Bali spuwt as

De Indonesische autoriteiten hebben de internationale luchthaven van Bali gesloten vanwege de as spuwende vulkaan Agung op het eiland. In totaal zijn 445 vluchten van en naar Denpasar geannuleerd, wat ertoe heeft geleid dat 59.000 reizigers zijn gestrand op het eiland, zowel Indonesiƫrs als toeristen.

De berg Agung ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de toeristische badplaatsen Kuta en Seminyak. Jaarlijks bezoeken zo’n 5 miljoen toeristen het Indonesische eiland.

Foto’s

vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali vulkaan, Agung, Bali

Code rood

Eergisteren barstte de vulkaan uit, waarbij veel as vrijkwam. Vanwege de overlast werd gisteren het vliegveld op het naburige eiland Lombok gesloten. Daarnaast werd op Bali code rood afgekondigd, wat inhoudt dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht.

In de dorpen rond de berg is sinds zaterdag ongeveer een halve centimeter as neergekomen. Het leger en de politie hebben afgelopen weekend mondkapjes uitgedeeld aan de mensen die in het getroffen gebied wonen. Een deel van hen is inmiddels geƫvacueerd, aldus NOS.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

27-11-2017 - Alrik de Jong