Hiken op vulkanen: 9 vuurspuwende bergen die je een keer moet beklimmen

Van Bisoke in Rwanda tot Eyjafjallajökull in IJsland

Als je van hiken houdt, hou je ook van vulkanen. Deze vruchtbare en ‘vuurspuwende’ bergen lenen zich namelijk perfect voor een hike naar de top. Dit zijn negen van de mooiste vulkanen op de wereld die je kunt bewandelen.

Pinatubo – Filipijnen

pinatubo, vulkaan, vulkanen, hiken, wandelen

Deze enorme vulkaan ligt ongeveer 90 kilometer ten noorden van hoofdstad Manilla. In 1991 schrok de hele wereld even op toen de vulkaan, die 600 jaar lang stil was geweest, ineens met een luide knal uitbarstte. De druk was zo groot dat de top er van af vloog en Mount Pinatubo ineens 300 meter lager was.

De hike naar de top van Mount Pinatubo begint in Santa Juliana, veertig kilometer vanaf Angeles. Let op: deze hike duurt makkelijk zestien uur en is verre van gemakkelijk. Maar dan word je wel getrakteerd op een kratermeer. Je kunt kamperen op de berg maar dan moet je wel je eigen materiaal meenemen. In het regenseizoen (juni tot en met oktober) kun je de Mount Pinatuba niet beklimmen.

Eyjafjallajökull – IJsland

vulkaan, vulkanen, Fimmvorduhals hiken ijsland

De ijskap Eyjafjallajökull bedekt een 1.651 meter hoge vulkaan die ook de naam Eyjafjallajökull draagt. De rand van de hoofdkrater aan de top van de Eyjafjallajökull, heeft 3 belangrijke pieken, de Hámundur (1.651 meter), Guðnasteinn (1.500 meter), en de Goðasteinn (1.497 meter).

Fimmvorduhals is het gebied tussen de gletsjers Eyjafjallajokull en Myrdalsjokull in het zuiden van IJsland. Hier is een 30 kilometer lange hiking trail die als een van de meest uitdagende van het land wordt gezien. Maar uitdagingen worden vaak beloond, ook in dit geval. Tijdens de hike word je op de Eyjafjallajökull getrakteerd een van de meest fascinerende landschappen die je ooit hebt gezien.

Bromo – Indonesië

bromo, vulkaan, vulkanen, hiken, wandelen

De Bromo is de bekendste vulkaan op het eiland Java, Indonesië. De berg is met 2392 meter zeker niet de hoogste berg van de regio, maar de ligging is wel zeer bijzonder. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer.

De berg is gemakkelijk te beklimmen zonder gids. Eigenlijk moet je hoe dan ook de zonsopgang meemaken tijdens de hike. Dat wordt rond een uur of drie ‘s nachts opstaan.

Mount Saint Helens – Verenigde Staten

Mount Saint Helens, vulkaan, vulkanen, hiken, wandelen

Mount Saint Helens is een 2.550 meter hoge vulkaan in Skamania County in de staat Washington in de Verenigde Staten. De vulkaan is vooral bekend vanwege de verwoestende uitbarsting in 1980 waarbij een groot deel van de berg instortte. Voorheen bereikte de top 2.950 meter.

Hiken in deze omgeving is prachtig, maar wees wel voorbereid op een pittige tocht naar de top. Het is geen technische klim, maar ongeacht de periode van het jaar word je blootgesteld aan gevaren als grote losse keien, ijs en snel veranderend weer. Maar eenmaal op de top heb je een ongelooflijk uitzicht op de Mount Adams, Mount Hood, Mount Rainier en de omringende ‘blauwgroene’ heuvels. Dit wordt gezien als een van de mooiste vulkaanhikes ter wereld.

Volcanoes National Park – Rwanda

Bisoke, hiken, vulkanen, vulkaan

Volcanoes National Park (ook wel Parc National des Volcans) wordt gedomineerd door het vulkanische Virunga-gebergte. Het is een gebied vol uitgedoofde vulkanen met steile, groene beboste hellingen. De toppen van de vulkanen behoren tot de hoogste van het Afrikaanse continent.

De Karasimbi is met 4.507 meter de hoogste. Andere vulkanen zijn de Gahinga (3.474 meter), Muhabura (4.127 meter), Bisoke (3.711 meter) en Sabyinyo (3.634 meter). In het Nationale Park kun je mooie trekkings maken, waarbij gorilla’s niet mogen ontbreken. Naar de top van de Bisoke is een begeleide beklimming mogelijk. Rwanda is een verrassend mooie bestemming.

Stromboli – Italië

hiken, italie, vulkaan, vulkanen, wandelen, stromboli

Van Amerika naar de Eolische eilanden, boven het Italiaanse eiland Sicilië. Het meest noordelijke eilandje van deze eilandengroep in de Tyrreense Zee is Stromboli, waar je kunt ervaren hoe het is om te hiken op een andere planeet.

Dit vulkaaneiland heeft een oppervlakte van 12,6 vierkante kilometer en is 918 meter hoog. Het is een drieduizend meter hoge vulkaan, waarvan ongeveer een derde boven water uitsteekt. De vulkaan is constant actief. Het is dan ook de meest actieve vulkaan van Europa.

De hike die je hier kunt maken is vrij pittig, heeft een lengte van 8 kilometer en duurt vijf tot zes uren. Het contrast tussen het landschap en de zee is bizar. Tijdens je klim naar de vulkaankrater waan je jezelf in Star Wars.

Cotopaxi – Ecuador

cotopaxi, vulkaan, vulkanen, hiken, wandelen

De Cotopaxi is een stratovulkaan in het Nationaal park Cotopaxi, en een van de hoogste actieve vulkanen ter wereld. Het is tevens de op een na hoogste berg van Ecuador. De vulkaan ligt ongeveer zestig kilometer ten zuiden van Quito, de hoofdstad van Ecuador, in de provincie die eveneens de naam Cotopaxi draagt. In het Quichua betekent het woord Cotopaxi Nek van de Maan.

Je kunt hier met een 4×4 tot 4.600 meter hoogte naar de rand van het Nationaal Park worden gebracht. Vanaf daar kun je een hike van 200 verticale meters maken naar een hut op 5.800 meter hoogte, waar je kunt overnachten. Als alleen hiken jou niet avontuurlijk genoeg is, kun je per mountainbike weer naar beneden.

Aso – Japan

aso, pacaya, vulkaan, vulkanen, hiken, wandelen

Aso is de grootste actieve vulkaan in Japan en behoort ook tot de grootste ter wereld. De vulkaan ligt in de prefectuur Kumamoto op het eiland Kyūshū. De top ligt op 1592 meter boven zeeniveau. Aso heeft één van de grootste caldera’s ter wereld. De caldera heeft een omtrek van ongeveer 120 kilometer, bronnen verschillen wel over het exacte cijfer.

Er zijn twee trails die je naar de top leiden. Beide duren ongeveer drie uren. Er zijn vijf vulkanische pieken op Aso, waarvan Nakadake de meest actieve is. Deze blaast constant stoom. Mocht je slecht ter been zijn, dan kun je een kabelbaan pakken.

Pacaya – Guatemala

pacaya, vulkaan, vulkanen, hiken, wandelen

De Pacaya is een vulkaan in het departement Escuintla in Guatemala. De stratovulkaan is 2552 meter hoog. De Pacaya is voornamelijk gevormd in de laatste 23.000 jaar en is sinds 1565 zeker 23 keer uitgebarsten. De meest recente activiteit vond plaats na 1961.

Tegenwoordig wordt de Pacaya bezocht om een ‘werkende vulkaan’ van dichtbij te zien. Je beklimt hier een vulkaan, ziet een tweede van dichtbij en komt uiteindelijk bij een derde krater dat inmiddels een kratermeer is geworden. Bereid je voor op harde wind tijdens het hiken.

Van hiken op vulkanen naar hiken in de duinen

Vind je dit allemaal te ver weg, dan ga je natuurlijk gewoon hiken in Nederland. Lees bijvoorbeeld ons artikel over hiken op Schiermonnikoog.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

12-01-2018 - Alrik de Jong