Wandelen in IJsland: 7 hemelse hikes door het land van vuur en ijs

Zo is het dus om op een andere planeet te wandelen

Als je wil weten hoe het is om over een andere planeet te hiken, dan ga je naar IJsland. Veel treks zijn pittig, maar bieden de mooiste uitzichten. 7 hemelse hikes in het land van vuur en ijs.

Laugavegur

Dit is een prachtige locatie. Althans, als je goed boekt. Laatst kwam een toerist terecht in de winkelstraat Laugavegur in Reykjavik, nadat ze Laugavegur trail had ingetoetst in Google Maps. Maar dat overkomt jou natuurlijk niet als ervaren reiziger.

Landmannalaugar hiken ijsland

Goed, vanaf het vliegveld rijd je dus de andere kant op dan Reykjavik, om uiteindelijk een fantastische trail te lopen. De route begint bij het geothermale paradijs Landmannalaugar, waar je eventueel nog een duik kan nemen in een hot spring.

Vanaf daar kom je in de hooglanden, waar je tijdens het hiken watervallen, gletsjers, geisers, zwart zand, vulkanen en nog meer hot springs tegenkomt.

Fimmvorduhals

Fimmvorduhals is het gebied tussen de gletsjers Eyjafjallajokull en Myrdalsjokull in het zuiden van IJsland. Hier is een 30 kilometer lange hiking trail die als een van de meest uitdagende van het land wordt gezien.

Fimmvorduhals hiken ijsland

Maar uitdagingen worden vaak beloond, ook in dit geval. Tijdens de hike word je getrakteerd een van de meest fascinerende landschappen die je ooit hebt gezien.

Hornstrandir

De Vestfirðir (Westfjorden) wordt gezien als een van de mooiste gebieden in IJsland. Het landschap bestaat uit diepe fjorden, waar in de winter op sommige plaatsen geen zonlicht komt. De ondergrond is miljoenen jaren oud basalt.

Je vindt hier meerdere hiking trails, die te combineren zijn in een achtdaagse bivaktocht. Je loopt door het smeltwater in riviertjes, door de sneeuw, over steile kliffen en door groene dalen. Bonus: de kans om poolvossen te zien is groot.

Esja

Als je om wat voor reden dan ook niet zo veel tijd hebt in IJsland, kun je op een half uur rijden van Reykjavik de tafelberg Esja bewandelen. De berg, die de hoofdstad beschermt tegen de koude polaire wind, is 914 meter hoog en ontstond door vulkanische uitbarstingen.

esja hiken ijsland

Hier kun je ervoor kiezen om een wandeling van een paar uren te maken, met een schitterend uitzicht over de stad. Maar ook langere hikes zijn mogelijk.

Glymur

De hoogste waterval van IJsland is de Glymur, die je eigenlijk echt een keer gezien moet hebben. Tijdens het beklimmen van de berg Hvalfell heb je een perfect uitzicht op deze waterval.

glymur hiken ijsland

Tijdens de hikeroute hier kom je ook langs de Thvottahellir, een adembenemend mooie grot. De hike, die plaatsvindt op de enorme fjord Hvalfjordur in het westen van IJsland, duurt ongeveer drie uren.

Seljavallalaug

Tijdens deze hike combineer je sightseeing met een duik in een van de oudste natuurzwembaden van IJsland. Omgeven door bergen en meertjes neem je tijdens de hike even de tijd voor ontspanning. Niet té lang, want dan worden je spieren slap.

Seljavallalaug hiken ijsland

De hike is in de buurt van de watervallen Skógafoss en Seljalandsfoss. Na een kwartier tot een half uur bergopwaarts tref je het zwembad. Geschikt voor beginnende wandelaars en kinderen.

Tindfjöll Circle

De Tindfjöll Circle is een uitdagende hike waar je ongeveer zes uren zoet mee bent. Je begint bij de Langidalur-hut, vanwaar je over door de steile heuvels onder het Tindfjöllgebergte meandert.

Tindfjöll Circle hiken ijsland

Vanaf het dal loop je weer omhoog naar een paar tot de verbeelding sprekende vulkaanhutten. Geniet van de uitzichten op Nationaal Park Þórsmörk, maar let er ook vooral een beetje op waar je loopt. Grote delen van de hike zijn namelijk steil en hebben een losse ondergrond.

Noorderlicht in IJsland

In IJsland kun je ook terecht om het Noorderlicht te bekijken. Bij de berg Kirkjufell bijvooreeld. Check hier de 7 mooiste plekken op het noordelijk halfrond om dit natuurfenomeen te bewonderen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

04-08-2017 - Alrik de Jong