Hiken in Holland #2: wandelen in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Welkom in de Friese Sahara

De hele wereld zit vol met mooie hiking trails en wandelroutes, maar wat we nog wel eens vergeten is dat je in Nederland ook oneindig lang kunt hiken door de mooiste natuur. In deze serie wandelen we langs alle Nationale Parken in Nederland. Vandaag aandacht voor Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Nationaal Park Drents-Friese Wold is niet het bekendste natuurgebied van Nederland. We durven het zelfs een onderschat stukje natuur te noemen. Alleen de Kale Duinen in Appelscha – een enorme zandvlakte met verstopte meertjes, naaldbomen en heide – geven je al het gevoel in een ander land te wandelen. Aekingerzand, zoals de Kale Duinen officieel heten, wordt ook wel de Friese Sahara genoemd.

wandelen, nationaal park drents-friese wold, hiken, holland, nederland, wandelroutes, staatsbosbeheer, sahara
Friesland-post.nl

Donkerste plek van Nederland

Naast de zandvlaktes en heide vind je in deze omgeving veel bos en beekdalgraslanden. Ook bijzonder: dit is de donkerste plek van Nederland. Een nachtwandeling over de Kale Duinen is daarom bij helder weer een absolute aanrader. Nergens anders in Nederland zie je zo’n heldere sterrenhemel.

Kijk overdag goed om je heen naar de vele soorten dieren als de boommarter, ree, steenmarter, buizerd, havik, raaf, diverse spechtensoorten, wespendiefhazelworm, kamsalamander, levendbarende hagedis, adder, gladde slang en ringslang. Bijzondere planten hier zijn de klokjesgentiaan, lavendelhei, stekende wolfsklauw en zonnedauw.

Wandelen in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Komen we uit bij de wandelroutes en dat zijn er nogal wat. Er zijn heel veel korte routes te lopen tussen de 3 en 10 kilometer. Zo heb je de 6 kilometer lange Wandelroute Elsloërveld (ontginningsbos en het heideterrein van de Schoapedobbe), de 4 kilometer lange Wandelroute Hoekenbrink (heide, bos, zandvlakte en vennetjes) en de 6 kilometer lange Wandelroute Hunebed.

wandelen, nationaal park drents-friese wold, hiken, holland, nederland, wandelroutes
Staatsbosbeheer.nl

Een langere route is de Wandelroute Drentsche Aa. De Drentsche Aa is een beek die kronkelend haar weg zoekt door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur. De wandelroute leidt je langs eeuwenoude karresporen, grafheuvels en hunebedden.

Wandelroute Olde Smildeger

Onze favoriete route in Nationaal Park Drents-Friese Wold is de lange variant van Wandelroute Olde Smildeger. Deze door Staatsbosbeheer aangelegde route is 16 kilometer lang en geeft je een allesomvattend beeld van dit fascinerende Nationale Park.

Wandelen door een bosgebied vol variatie, met moeras en stuifzand, met vennetjes en heide, met bolle akkers en bloeiende beekdalen. De route begint in Hoogersmilde. Klinkt als een prima besteding voor het komende weekend.

wandelen, nationaal park drents-friese wold, hiken, holland, nederland, wandelroutes, staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer.nl

Meer leuke content? Like ons op Facebook

04-10-2017 - Alrik de Jong