Waste to wave: deze surfboards zijn gemaakt van oude Land Rovers

Getest door surfster Lucy Campbell

Jaguar Land Rover komt met een surfboards. Dat lees je goed. En waar de auto’s van de Britse fabrikant (op deze elektrische variant na) nogal milieubelastend zijn, bestaan deze surfplanken juist uit gerecycled materiaal uit oude conceptauto’s. Een soort van klimaatvriendelijk dus.

De surfplanken, gemaakt in samenwerking met SkunkWorks Surf Co., zijn het resultaat van het project Wave to Waste van Jaguar Land Rover.

De planken worden gemaakt van Polyurethaan. Dit type kunststof wordt gebruikt voor de ‘skeletten’ van conceptauto’s, die normaal gesproken worden vernietigd als de auto daadwerkelijk wordt gelanceerd. Jaguar Land Rover zegt dit materiaal in blokken te persen, zodat er direct surfplanken van gemaakt kunnen worden. De eerste planken zijn gemaakt van conceptmodellen van de Landrover Discovery.

Nee, hiermee wordt niet het wereldwijde plasticprobleem opgelost. En ja, prima stukje reclame van Jaguar Land Rover. Maar hé, de nieuwe lijn surfplanken, die vanaf volgend jaar ook daadwerkelijk te koop zijn, is onderdeel van de nieuwe ‘zero waste goals’ van de fabrikant. Dus dat verdient dan wel weer een pluim. En het zijn prima planken.

Getest door Lucy Campbell

Lucy Campbell heeft het surfboard al getest. Campbell is surf-kampioen in Engeland en weet dus wel hoe een goede surfplank moet aanvoelen. Naast onderdelen van het kleimodel, bevat de surfplank ook carbon details. Dit materiaal versterkt de plank en zorgt er tegelijkertijd voor dat de surfplank zijn flexibiliteit behoudt.

“Toen ik over dit project hoorde was ik direct enthousiast. Ik wist ik niets van de opbouw van een auto en vind ik het fascinerend hoe er een tweede leven gegeven worden aan oud materiaal. Het surfboard is bovendien van erg goede kwaliteit.”

Meer leuke content? Like ons op Facebook

25-10-2017 - Alrik de Jong