How to: wat te doen als je omslaat in een kajak?

Wildwaterkajakker Bobby Groenewoud legt het uit

Kajakken is een sport die veel meer mensen zouden moeten doen. Je vaart midden door de natuur, het is de perfecte workout en je kunt het in alle soorten water beoefenen. Laat je vooral niet afschrikken door het feit dat je kunt omslaan. In deze video van MINI Adventures legt wildwaterkajakker Bobby Groenewoud uit wat je in dat geval moet doen.

Deze belangrijke les maakt deel uit van onze MINI Adventures, waarin we met Bobby Groenewoud in onze MINI Countryman de Oostenrijkse natuur opzochten.

Bobby is een pro, dus het ziet er wellicht wat makkelijker uit dan het is. Maar oefening baart kunst. We nemen de stappen nog even met je door.

Test het spatzeil

Voordat je gaat kajakken bevestig je een spatzeil, zodat er geen water in de kajak kan komen. Het systeem is via een grijplus in één ruk los te trekken. Probeer dit van tevoren een keer, zodat je zeker weet dat je niet vast komt te zitten. Zorg ervoor dat de lus zich buiten de kajak bevindt en niet onder het spatzeil.

Oefen zonder paniek

Uit een kajak klimmen als je op de kop ligt, is heel simpel. Je trekt de sluiting van het spatzeil los en je merkt dat je zonder moeite uit de kajak komt. Oefen dit om te voorkomen dat je in paniek raakt als je voor het eerst omslaat.

Eskimoteren

Handiger dan eruit klimmen is eskimoteren. Het is een zeer oude techniek die bedacht is door eskimo’s. Tijdens hun jacht naar vissen in het ijskoude water was omslaan fataal, dus bedachten ze deze techniek die nu ook wel de eskimorol wordt genoemd.

Met de eskimorol keer je de kajak weer om als bent omgeslagen. Zoals je in de video kunt zien, maak je een heupdraai en een peddelslag. Oefen met een ervaren iemand in een meertje in rustig en ondiep water. Naarmate het beter gaat, probeer je het in dieper water.

Ready, steady, go… (Foto: MINI Adventures)

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

07-08-2017 - Alrik de Jong